Siirry suoraan sisältöön

Euroalueen inflaatio laski odotettua enemmän

Euroalueen inflaatiotilannetta seuraava eurostat julkaisi 30.11.2023 ennakkotietoja alueen inflaatiotilanteesta, ja ennakkotiedot viittaisivat siihen, että inflaatio on hidastunut odotettua enemmän. Eurostatin ennakkotietojen mukaan euroalueen inflaatio oli marraskuussa enää 2,4%, kun vielä lokakuussa vastaava mittari näytti 2,9% lukemaa.

Näillä näkymin siis todella vaikuttaisi siltä, että inflaatiotilanen alkaa rauhoittua vauhdilla, ja että Euroopan keskuspankin koronnostot toimivat jopa hiukan odotettua paremmin.

Mitä tämä tarkoittaa taloustilanteen kannalta? Pohditaan sitä tässä artikkelissa.

Koronnostojen lopettaminen on lähes varmaa

Koska inflaatioluvut olivat ennakkotietojen mukaan lokakuussa jopa odotettua alhaisemmat, on Euroopan keskuspankin päätös korkojen nostamisen lopettamisesta yhä varmempaa.

Markkinalla oli vielä hienoinen pelko siitä, että keskuspankki päättäisi vielä nostaa korkoja ennen inflaatiotilanteen julkistamista, mutta odotettua nopeammin hidastuva inflaatio johtaa suurella todennäköisyydellä pysyvään koronnostojen lopettamiseen keskuspankin seuraavassa kokouksessa.

Inflaatiotilastot ovat olennainen osa korkoihin liittyvää päätöksentekoa, sillä korkoja nostetaan lähtökohtaisesti inflaatiotilanteen hallitsemiseksi. Lue lisää inflaation vaikutuksista korkotilanteeseen tästä.

Vaikka inflaatio on hidastunut euroalueella viime aikoina voimakkaasti, on euroopan keskuspankin koronnostojen kannalta tärkein mittari, pohjainflaatio, edelleen normaalitilannetta huomattavasti korkeammalla tasolla. Ennakkotietojen mukaan pohjainflaati oli marraskuussa n. 3,6 prosenttia, kun lokakuussa se oli 4,2 prosenttia.

Vaikka pohjainflaatio on normaalitasoa korkeammalla, on inflaatiotahdin hidastuminen sen verran voimakasta, että tämä tuskin vaikuttaa niin paljoa, että keskuspankki päättäisi korkoja enää nostaa.

Tiedätkö mitä inflaatio todellisuudessa on? Lue kaikki inflaatioaiheiset artikkelimme tästä

Korkopäätösten vaikutus euribor-lainoihin

Korkopäätöksen vaikuttavat kaikkiin vaihtuvakorkoisiin lainoihin, joista yksi on Suomessa varsin suosittu euribor-korko. Korkotilanteen kääntyessä laskuun on syytä kiinnittää hiukan enemmän huomiota valitsemaasi korkomalliin, sillä 3kk euribor-korko on todennäköisesti pitkässä juoksussa merkittävästi edullisempi vaihtoehto kuin esimerkiksi pidempi 12kk euribor-korko.

Voit lukea lisää eri euribor-korkovaihtoehtojen vaikutuksista lainasi kustannuksiin tästä artikkelista.

Mitä inflaation hidastuminen tarkoittaa isommassa kuvassa?

Euroalueen inflaation hidastuminen on erinomainen uutinen euroalueen talouskasvulle, sillä se merkitsee sitä, että rahoituskorot tulevat todennäköisesti laskemaan lähitulevaisuudessa kohisten, aivan kuten ne ovat nyt nousseet viimeisen vuoden ajan.

Edullisemmat korkotasot tarkoittavat talouden suuremman kuvan kannalta sitä, että yritykset kykenevät jälleen tekemään hankintoja suhteellisen edullisella lainarahalla, joka ruokkii talouskasvua voimakkaasti. Myös hintojen nostopaineet hellittävät, joka puolestaan parantaa kotitalouksien ostovoimaa.

Taloustilanteen normalisoituminen vaikuttaa myös olennaisesti kuluttajien ostohaluihin, sillä jos taloustilanne on tasainen tai sen tiedetään lähes varmasti kohenevan lähiaikoina huomattavasti, on kuluttajan huomattavasti helpompi tehdä suuriakin ostopäätöksiä ilman huolia siitä, että taloustilanne yhtäkkiä kääntyisi merkittävästi huonompaan suuntaan.

Tilanteessa on kuitenkin edelleen huomattavan paljon sellaisia tekijöitä, jotka voivat viivästyttää korkotason laskuun johtavia päätöksiä, ja todennäköistä onkin, että keskuspankki seuraa vielä tilannetta ainakin vuoden 2024 kevääseen asti ennen korkotasojen laskuun johtavien päätösten tekemistä.

Keskuspankki on siis tällä hetkellä niinsanotusti tarkasteluasemissa, jossa se seuraa korkotason nostamisesta aiheutuvia, viiveellä näkyviä vaikutuksia, ja tekee päätöksen vasta kaikkien näiden vaikutusten toteamisen jälkeen. Saamme siis näillä näkymin vielä odotella korkotasojen laskua ainakin ensi kevääseen, mutta varovaisen positiivista kehitystä on tällä hetkellä pitkästä aikaa havaittavissa.

Mitä korkeille koroille voi oikein tehdä? Ohjauskoron nostoihin me tavalliset kansalaiset emme voi vaikuttaa, mutta luoton marginaaleihin ja yksilöllisiin korkoihin voimme.

Nyt onkin oivallinen hetki pysähtyä miettimään omien lainojen korkoja. Ensimmäinen askel kannattaa ottaa heti, ja pyytää lainatarjous vaikkapa Etua.fi-palvelun kautta useammalta pankilta kerralla.

Näin tekemällä saat parhaimmillaan huomattavasti paremman tarjouksen, ja pahimmillaan häviät muutaman minuutin aikaasi ja saat kattavan kuvan kilpailukykyisistä koroista omalla kohdallasi.

Hakemuksen jättäminen ei sido sinua mihinkään. Sinun ei tarvitse nostaa lainaa, vaikka saisit hyväksytyn lainatarjouksen. Palvelu on myös täysin veloitukseton.

*Etua.fi Asuntolainan kilpailutus ->

*Kilpailuta myös muut lainasi Etua.fi-palvelun avulla ->

Etua.fi on Finanssivalvonnan hyväksymä palveluntarjoaja, joka on toiminut jo vuodesta 2008 alkaen. Se on myös pisimpään Suomen markkinoilla toiminut lainojen kilpailutuspalvelu. *Lue lisää

Avainsanat:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa kuukausittainen uutiskirje

Saat kuukausittaisen yhteenvedon Suomen parhaan sijoitusblogin artikkeleista. Yksi sähköpostiviesti kuukaudessa. Ei turhaa roskapostia.