Suomalaiset ovat kärsineet Euribor 12kk-koron nousemisesta poikkeuksellisen rankasti, sillä Suomessa asuntolainojen korot ovat lähes poikkeuksetta sidottu vaihtuvaan Euribor-korkoon. Lainaa ottaessa ei välttämättä tullut mieleen, että lainakustannukset voivat maailmantilanteen notkahtaessa nousta huomattavasti. Mikä on Euribor ennuste vuodelle 2024 – joko korkojen nousu helpottaa?
Artikkelissa tutustutaan Euribor-korkoon sekä siihen, mihin analyytikot ennustavat korkolukemien menevän vuoden 2023 ja 2024 aikana.
Haluatko tietää tarkemmin euribor-koron määritelmästä ja siitä, mitä euribor-korko tarkoittaa? Lue lisää
Mihin Euribor-korko menee vuoden 2024 jälkeen? Lue lisää
Päivitys 07/12/2023 (Seuraava EKP:n korkoja käsittelevä kokous pidetään 14/12/2023):
EKP päätti 26.10.2023 pysäyttää odotetusti koronnostot toistaiseksi. Perusrahoitustoimintojen ohjauskorko pysyy siis ennallaan 4,5 prosentissa, ja maksuvalmiusluoton 4,75 prosentissa. Talletuskorko pysyy edeltävässä tasossa 4,00 prosentissa.
Lokakuun päätöksen jälkeen euribor 12kk-korko on lähtenyt laskuun, ja on asettunut n. 3,73% paikkeille (tark. 08/12/2023). Euribor-korko tänään – tarkista tästä tämän päivän tilanne
Lokakuun kokouksen päätös oli markkinan odotusten mukainen – suurempia markkinaliikkeita siis tuskin nähdään pelkästään korkopäätöksen ansiosta. Koronnostojen pysäyttäminen on kuitenkin positiivinen signaali siinä mielessä, että inflaatiotasot vaikuttavat laskevan odotetusti ja että markkinalle ei vaikuta ilmestyneen uusia korko- tai inflaatiotasoon vaikuttavia häiriöitä.
Nordean pääanalyytikko Jan Von Gerich julkaisi X:ssä 7.12.2023 päivityksen, jonka mukaan markkinan odotus on kääntynyt entistä voimakkaammin korkotason laskemisen puolelle. Nordean julkaiseman analyysin mukaan markkinalla on kuitenkin edelleen merkittävää epävarmuutta siitä, onko EKP asiasta samoilla linjoilla.
Nordean analyysi kuitenkin kallistuu sen puolelle, että EKP alkaisi laskea korkoja odotettua voimakkaammin ja jopa odotettua aikaisemmin – analyysin mukaan ensimmäiset korkotason laskut voidaan nähdä jo vuoden 2024 ensimmäisen vuosineljänneksen aikana.
Markkina hinnoittelee tällä hetkellä Euribor 12kk-koron laskevan 2,5 prosenttiin vuoden 2024 loppuun mennessä.
Artikkelia päivitetään säännöllisesti, joten voit palata myöhemmin tähän artikkeliin tarkistamaan ajankohtaisen tilanteen.
Harkitsetko asuntolainan nostamista? Pohditko nykyisen lainan kilpailuttamista?
Bluestep Bank on ratkaisukeskeinen ja moderni asuntolainapankki, joka keskittyy auttamaan heitä, joiden lainahakemuksen perinteiset pankit ovat syystä tai toisesta hylänneet.
Pankin tavoitteena on lisätä taloudellista osallisuutta yhteiskuntaan huomioimalla asiakkaiden erilaiset elämäntilanteet ja keskittymällä menneisyyden sijaan heidän mahdollisuuksiinsa nyt ja tulevaisuudessa.
Asuntolainan lisäksi Bluestep Bank tarjoaa asuntovakuudellista lainaa, joka sopii esimerkiksi nykyisten luottojen kilpailuttamiseen tai muuhun suurempaan hankintaan.
*Hae asuntolainaa tai kilpailuta nykyiset lainasi Bluestep Bankin palvelussa ->
Euribor-koron tilanne helpottaa vuoden 2024 aikana
Nordean pääanalyytikko Jan Von Gerichin mukaan korkotasot kääntyvät todennäköisesti laskuun jo vuoden 2024 ensimmäisellä vuosineljänneksellä, ja asettuvat 2,5 prosentin tuntumaan vuoden 2024 loppuun mennessä.
Ennusteen luotettavuutta tukevat myös ulkomaiset lähteet: Bloombergin analyytikkokyselyn mukaan ensimmäiset korkotason laskut voitaisiin nähdä vuoden 2024 alkupuolella.
Myös korkotasoihin olennaisesti vaikuttava inflaatiotilanne näyttäisi kääntyneen voimakkaan laskun puolelle.
12 kuukauden euribor-korko on joulukuun alkupuolella (tark. 08/12/2023) laskenut nopeasti yli 4% tasosta n. 3,73% paikkeille – tällä hetkellä näyttää siis siltä, että euribor 12kk-korko on kääntynyt lopullisesti laskusuuntaiseksi, ja jatkaa laskuaan ainakin koko vuoden 2024 ajan.
Kun vuosi 2023 alkaa lähenemään loppuaan, voimme jo varovaisesti todeta, että ennusteet tämän vuoden osalta ovat pitäneet paikkansa kohtuullisen hyvin.
Inflaatioluvuista lyhyen aikavälin laskupaineita
Euroopan keskuspankki on jälleen tärkeiden päätösten äärellä, sillä marraskuussa 2023 julkaistut euroalueen inflaatioluvut osoittautuivat jopa odotettua vahvemmiksi – kuluttajahintojen nousu oli joidenkin lähteiden mukaan vaimentunut niin voimakkaasti, että se asettaa Euroopan talousalueen vaaraan ajautua deflaatioon, jos nykyistä korkotasoa pidetään yllä vielä pitkään.
On siis mahdollista, että korkotaso laskee jopa odotettua nopeammin ja voimakkaammin. Analyysejä arvioidessa on kuitenkin tärkeä huomauttaa, että ennusteissa on aina merkittäviä epävarmuustekijöitä, ja ennusteet usein muuttuvat ajan kuluessa.
Euroopan keskuspankki on kohdannut vaikeista tilanteista tuttuun tapaan reilusti kritiikkiä. Joidenkin lähteiden mukaan EKP on jo pitkään nostanut korkoja liian voimakkaasti, ja arvostelijoiden mielestä korkotasojen laskupäätöksiä olisi pitänyt tehdä jo loppuvuoden 2023 kokouksissa.
Itse en lähde EKP:n asiantuntijoiden näkemyksiä arvioimaan, mutta todettakoon kuitenkin se, että inflaatioluvut todellakin ovat osoittaneet varsinkin lyhyellä aikavälillä tarkasteltuna voimakasta laskua jo jonkin aikaa – Euroopan keskuspankki ei kuitenkaan tarkastele taloustilannetta ainoastaan kuukausitasolla, vaan se keskittyy luotsaamaan koko Euroopan talousalueen rahapolitiikkaa keskipitkällä aikavälillä, eli karkeasti sanottuna muutaman vuoden ajanjakson kehitykseen keskittyen.
Inflaatio saattaa kuitenkin vielä kiihtyä
Asiantuntijoiden mukaan inflaatiotilanne ei välttämättä ole vielä täysin selätetty, sillä Euroopan suurissa maissa on edelleen voimakkaita palkankorotuspaineita, jotka voivat toteutuessaan nostaa inflaatiota voimakkaasti vielä alkuvuodesta 2024.
Tämän lisäksi EKP:n päätösten kannalta suurimman painoarvon mittari, pohjainflaatio, on edelleen merkittävästi koholla tavoitetasosta. Pohjainflaatio oli euroalueella marraskuussa 3,6%, kun tavoitetaso on n. 2 – 2,5% tuntumassa.
Varovainen rahapolitiikka on myrkkyä Euriborille
Maailmantalous vaikuttaa hiljalleen palaavan normaaliin inflaation osalta, mutta korkojen kohdalla tilanne on hieman monimutkaisempi – koska korkojen nostot vaikuttavat talouteen niin pitkällä viiveellä, on keskuspankin otettava erittäin varovaisia askeleita, kun ne viimein päättävät alkaa jälleen laskea korkoja.
Ihan ymmärrettävää, sillä EKP lienee eräs eniten arvostelua osakseen saanut instituutio tässä viime vuosien aikana – eikä sekään mikään ihme, sillä pankki on hankaloittanut monen velallisen yksityishenkilön ja yrityksen elämää.
Keskuspankki pitänee korkoa korkealla niin kauan, että se voi olla täysin varma inflaation laskeneen pysyvästi. Hankalaa tästä tekee se, että vaikka korkojen nostot laskevat kuluttajahintoja, voi EKP:n eniten seuraama, sitkeästi edelleen korkeana pysyttelevä pohjainflaatio pysyä korkealla.
Keskuspankin mukaan tilanne on tällä hetkellä Euroopan alueella juurikin tämä: Kuluttajahinnat, ja sitä myötä myös kokonaisinflaatio laskee kohinalla, mutta pohjainflaatio pysyttelee korkealla. Näin ollen keskuspankki näkee edelleen koronnostot ja rahapolitiikan kiristämien aiheellisina toimina taloustilanteen tasapainon kannalta.
Oli miten oli, tällä hetkellä Euroopan korkotilanne vaikuttaa hiukan helpottavan. Yhdysvalloissahan inflaatiotilanne on jo hellittänyt lähes normaalitasolle, ja keskuspankeilta odotetaan joko neutraalia tai elvyttävää rahapolitiikkaa, riippuen hiukan keneltä kysytään.
USA:n markkinat ovat historiallisesti kulkeneet myös muutamia kuukausia Euroopan markkinoita edellä, ja inflaatiotilanteen kiristyminen tapahtui Yhdysvalloissa myös joitakin kuukausia aikaisemmin kuin Euroopassa.
Kaikki asiantuntijat eivät ole optimistisia
OP-ryhmän pääekonomisti Reijo Heiskasen mukaan EKP:n ei tulisi taipua liian aikaiseen korkotasojen laskuun, sillä inflaatiolukemat ovat edelleen tavoitetasoa korkeammalla. Lisäksi Heiskanen esittää, että inflaatiotilanne voi vain pitkittyä liian nopeasti tehtävien koronlaskupäätösten ansiosta.
Voit lukea Heiskasen kirjoituksen aiheesta tästä.
Euriboriin vaikuttaa ohjauskoron lisäksi moni muu asia
Euribor-korko on vahvasti sidonnainen keskuspankin ohjauskorkoon, mutta myös moni muu asia heiluttaa Euribor-koron kurssia merkittävästi. Euroopan talousalueella on tänä vuonna nähty mittavia finanssimarkkinan tapahtumia, kuten kriisipankki Credit Suissen myyminen pankkijätti UBS:lle, ja Ison-Britannian hallituksen tekemä virhe, joka rahapolitiikan heikon viestinnän vuoksi syöksi maan osakepörssit jyrkkään laskuun.
Kummatkin näistä tapahtumista vaikuttavat koko euroalueeseen, sillä esimerkiksi Brittien tapauksessa EKP:n oli pakko pelastaa pörssimarkkinat ostamalla lisää valtion velkakirjoja, vaikka kyseinen operaatio lisää inflaatiopaineita entisestään.
Vastaavat, ennalta arvaamattomat tapahtumat voivat vaikuttaa korkojen kehitykseen myös vuoden 2023 aikana, eikä mikään estä maailman korkeinta johtoa tyrimästä myöskään vuonna 2024 – joten kaikki kortit ovat niin sanotusti vielä niillä pelaavien hihassa.
Korkojen laskemiseen tarvitaan ensin riittävän pitkä korkeamman koron aika
Mennään vielä hieman syvemmälle rahoitusmaailman syövereihin. Aihe on melko pitkällä oman ymmärrykseni ja ammattitaitoni raja-alueella, mutta pyrin selittämään asian mahdollisimman yksinkertaisesti ja niin, että pysytään faktoissa ja totuudenmukaisissa tiedoissa. Jos ymmärrät aiheesta syvällisemmin, ja huomaat tässä kohtaa virheen, laita rohkeasti kommenttia alle ja korjaamme artikkelia tarvittaessa!
Korkojen noston lisäksi Euroopan keskuspankin suunnitelmaan kuuluu rahapolitiikan kiristäminen myös muin tavoin – yksi merkittävä keino pankin työkalupakissa on lainakirjojen oston rajoittaminen, eli pankin taseen keventäminen.
Vuosien 2020-2022 aikana keskuspankit ovat lisänneet velkakirjojen määrää taseellaan huomattavasti, sillä euroalueen (ja muiden talousalueiden) valtiot pyrkivät elvyttämään koronapandemian aiheuttamaa talouskasvun tyssäämistä. Tällä tarkoitetaan yksinkertaistettuna uuden rahan ”printtaamista”, eli valtionlainojen myymistä keskuspankille.
Nyt on hyvä hetki pysähtyä miettimään asuntolainan marginaalia: Etua.fi kilpailuttaa nykyisen ja uuden asuntolainan korot täysin veloituksetta. Etua on finanssivalvonnan hyväksymä lainojen kilpailutuspalvelu, joka on toiminut jo vuodesta 2008. *Kilpailuta asuntolainasi korko nyt
Yllä mainittu esimerkki on yksinkertaistettu melko pitkälle, joten se ei ole täydellinen, mutta auttaa ymmärtämään tilannetta.
Ja tämän ansiosta maailmantalous selvisi ilman suurempia ongelmia lähihistorian vakavimmasta kriisistä, joka vaikutti koko maailmaan. Koko pandemian ajan keskuspankit yhdessä valtioiden kanssa loivat mittavat määrät uutta rahaa koko euroalueen talouteen, ja näin tehdessään samalla kiihdyttivät inflaatiota.
Nyt, kun inflaatiota pitäisi saada kuriin, on keskuspankin rajoitettava uuden rahan luomista – eli velkakirjojen ostamista – ja kiristettävä korkoja samaan aikaan. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että keskuspankin hallussa olevien lainakirjojen annetaan erääntyä, eikä niistä saatavia rahoja (lainakirjan erääntyessä sen liikkeellepannut taho maksaa lainamäärän takaisin) sijoiteta takaisin markkinalle.
Lainakirjojen oston lopettaminen tai vähentäminen puolestaan vaikuttaa niin, että valtioilla on vähemmän rahaa käytettävänään esimerkiksi elvytystoimiin, joka puolestaan rajoittaa valtioiden kyvykkyyttä yritystukiin tai kertakorvauksiin, jota mm. pandemian aikana käytettiin laajalti.
Tämä puolestaan kiristää jo ahtaalla olevan kansan kukkaronnyörejä entisestään, ja johtaa inflaation laskemiseen.
Koska pankilla on hallussaan valtava määrä velkakirjoja, joita laskettiin liikkeelle kriisiaikana, on sen kevennettävä niiden määrää merkittävästi, jotta se voi jatkaa jälleen velkakirjojen ostamista tulevaisuudessa – ja juuri tätä keskuspankit kautta maailman pyrkivät tällä hetkellä tekemään.
Jotta korkotasoja voitaisiin laskea, täytyy pankin ensin sekä nostaa korkoja että keventää tasettaan sen verran, että talous saadaan tasapainoon – kun talous on tasapainossa, sitä voidaan alkaa jälleen elvyttämään, eli ostamaan jälleen käytännössä kaikki valtion velkakirjat, jotka markkinalle lasketaan.
Talousjärjestelmämme on monimutkainen himmeli, jonka tarkoista toimintamekanismeista ei tiedä välttämättä kukaan kaikkea. Jokaista muuttujaa on mahdoton ottaa huomioon, ja muuttuva maailmantilanne vaikuttaa kriittisesti kaikkeen, mitä taloudessa tapahtuu.
Jos kiinnostaa lukea taloudesta isommassa kuvassa tarkemmin, lue tämä makrotaloudesta kertova artikkeli.
Tarkkoja arvioita on siis käytännössä mahdoton tehdä. Valistuneita arvauksia sen sijaan on tarjolla paljon, mutta yksi asia on varma: Keskuspankki tekee varmasti kaikkensa, jotta inflaatio saadaan kuriin, ja se voi tarkoittaa korkojen nostamista yhä korkeammalle, jos tilanne näin vaatii.
Uusi aloittelijaystävällinen sijoituspalvelu nyt myös Suomessa – 10$ arvosta ilmaisia osittaisia USA-osakkeita koodilla ”RAHABLOGI” kun talletat yli 50€!
Tutustu Lightyear-palveluun tästä
*Aloita sijoittaminen Lightyearissä nyt!
*Huom. Pääomasi on vaarassa. Sijoituspalveluiden tarjoaja on Lightyear Financial Ltd UK:ssa ja Lightyear Europe AS EU:ssa. Käyttöehtoja sovelletaan: https://lightyear.com/eu/terms. Pyydä tarvittaessa asiantuntijan apua.