Siirry suoraan sisältöön

Euribor 3kk vai 12kk – Kumpi kannattaa?

Euribor-korot ovat keskeinen osa monien lainojen ja sijoitusten korkorakennetta Euroopassa. Tässä artikkelissa tarkastelemme kahta yleisintä Euribor-korkoa, 3 kuukauden ja 12 kuukauden korkoa, ja pohdimme, kumpi niistä on parempi valinta eri tilanteissa.

Kiinnostaako mihin Euribor-korko menee vuonna 2023 ja 2024? Lue lisää / Ennuste vuodelle 2024-2025

Miten inflaatio vaikuttaa Euribor-korkoon? Lue lisää

3kk euribor voi tarjota nyt suuria säästöjä

Lähtökohtaisesti voidaan sanoa, että mitä lyhyempi koron tarkistusväli on, sitä edullisempi on myös korkotaso.

Jos sinulla on tällä hetkellä 12 kuukauden euribor lainasi viitekorkona, on lyhyempään korkotasoon vaihtaminen tällä hetkellä todennäköisesti pitkässä juoksussa edullisempi vaihtoehto – siis jos ennusteet osuvat oikeaan.

Korot ovat pysytelleen lähes nollatasossa pitkän aikaa viime vuosina. Tämä johtuu siitä, että talouden tuottavuus on kasvanut maailmanlaajuisesti kohisten, ja lainaa on jaettu kohtalaisen helposti, jotta talouskasvua voidaan ylläpitää ja vahvistaa entisestään.

Maailmantalous kuitenkin koki vuosien 2019 – 2023 aikana valtavan kolauksen. Venäjän hyökkäyssodan sekä maailmanlaajuisen pandemian vuoksi talouskasvu on hidastunut mm. Euroopassa merkittävästi, ja epävarmuus heijastaa talouden tulevaisuudennäkymiin negatiivisesti.

Olemme kuitenkin eläneet jonkinasteisessa kriisitilassa jo useamman vuoden, ja tämänhetkisten ennusteiden mukaan talousnäkymät sekä korkea korkotaso vaikuttaisivat helpottavan, vaikka haasteita ja epävarmuutta on edelleen runsaasti. Analyytikot ennustavat korkotasojen huippujen asettuvan Suomessa joulukuun paikkeille, jonka jälkeen odotettavissa on korkojen laskemiseen johtavia päätöksiä tulevissa Euroopan Keskuspankin kokouksissa.

Sponsoroitu: Miten korkotason nousu vaikuttaa kryptoihin? Bitcoinkeskus on Suomen paras tietolähde kryptovaluuttojen maailmaan. Tutustu Bitcoinkeskukseen tästä!

Miksi nyt kannattaa vaihtaa lyhyempään 3kk korkoon?

Kuten aikaisemmin mainittiin, on lyhyempi korko aina lähtökohtaisesti edullisempi. Tämä johtuu siitä, että korkotaso tarkistetaan useammin, jolloin lainan todellinen korkotaso seuraa huomattavasti tarkemmin vallitsevaa yleiskorkotasoa. Näin lainan korko sekä nousee että laskee markkinakorkojen mukana tasaisesti.

Pitkässä 12 kuukauden euribor-korossa korko pysyy samana, vaikka korkotaso nousisi tai laskisi. Näin ollen se on huomattavasti edullisempi velallisen kannalta, jos korkotaso kääntyy noususuuntaiseksi, varsinkin jos korkotaso nousee nopeasti. Se ei kuitenkaan ole asiakkaan kannalta edullinen, jos korkotason nousemisen odotetetaan taittuvan laskusuuntaan lähitulevaisuudessa, kuten tällä hetkellä.

Jos sinulla on tällä hetkellä 12 kuukauden korontarkistusväli, ja koron tarkisuspäivä on vaikkapa marraskuussa, maksat seuraavat 12 kuukautta marraskuun korkotason mukaista korkoa lainastasi. Analyytikoiden mukaan ensimmäiset korkotason laskuun johtavat päätökset voidaan tehdä jo maaliskuussa 2024, ja jos korkojen laskemiseen todella tuossa maaliskuisessa kokouksessa päädytään kuten tällä hetkellä ennustetaan, on korkotasojen laskeminen varsin todennäköistä myös tulevissa, kuukausittain pidettävissä kokouksissa.

12 kuukauden euribor-korkoon sidotusta lainasta maksat edelleen marraskuun (todennäköisesti melko lailla korkojen nousukauden huippulukemien paikkeille asettunutta) kiinteää korkoa, vaikka korkotasot markkinalla ovat merkittävästi edullisemmat.

3 kuukauden euribor-korkoon sidotussa lainassa korkotaso tarkistetaan 3 kuukauden välein, eli jos vaihdat lainasi korkomuodon lyhyempään 3 kuukauden korkoon marraskuun alussa, tarkistetaan korko ensimmäisen kerran maaliskuun 1. päivä. Korkotason laskupäätös ei vielä tähän korkotasoon ehdi vaikuttamaan, sillä keskuspankki pitää kokoukset yleensä kuun puolenvälin tienoolla, yleensä ennen kuun 20. päivää.

Seuraava koron tarkistus tehdään kuitenkin jo kesäkuussa, jolloin korkotaso on oletettavasti laskenut maaliskuun lukemasta. Korkotaso tarkistetaan jälleen syyskuussa, jolloin puolestaan kesäkuun mahdollinen korkojen laskeminen vaikuttaa lainasi kokonaiskorkoon.

Mitä korkeille koroille voi oikein tehdä? Ohjauskoron nostoihin me tavalliset kansalaiset emme voi vaikuttaa, mutta luoton marginaaleihin ja yksilöllisiin korkoihin voimme.

Nyt onkin oivallinen hetki pysähtyä miettimään omien lainojen korkoja. Ensimmäinen askel kannattaa ottaa heti, ja pyytää lainatarjous vaikkapa Etua.fi-palvelun kautta useammalta pankilta kerralla.

Näin tekemällä saat parhaimmillaan huomattavasti paremman tarjouksen, ja pahimmillaan häviät muutaman minuutin aikaasi ja saat kattavan kuvan kilpailukykyisistä koroista omalla kohdallasi.

Hakemuksen jättäminen ei sido sinua mihinkään. Sinun ei tarvitse nostaa lainaa, vaikka saisit hyväksytyn lainatarjouksen. Palvelu on myös täysin veloitukseton.

*Etua.fi Asuntolainan kilpailutus ->

Etua.fi on Finanssivalvonnan hyväksymä palveluntarjoaja, joka on toiminut jo vuodesta 2008 alkaen. Se on myös pisimpään Suomen markkinoilla toiminut lainojen kilpailutuspalvelu. *Lue lisää

Myös korkotason vaihtoajankohdalla on merkitystä

Kuten aikaisemmassa kappaleessa totesimme, voi korkotason vaihtoajankohta vaikuttaa lopulliseen korkotasoosi. Koska tiedämme, että Euroopan keskuspankki pitää ohjauskorkojen korkotasoon vaikuttavia kokouksia lähtökohtaisesti kuun puolenvälin paikkeilla (voit muuten lukea kokousten päivämäärät vuoden 2024 joulukuuhun asti tästä, korkotasoon vaikuttavat kokoukset on nimetty aina ”Governing Council of the ECB: monetary policy meeting”), on korkotasojen laskiessa edullisempaa asiakkaan kannalta vaihtaa korko (3kk tai 12kk euribor) vasta kuun puolenvälin jälkeen, vaikkapa kuun 16. päivä.

Tämän lisäksi voit halutessasi strategisoida myös vaihdon ajankohdan laajemmin: jos uskot väittämääni (ja analyytikoiden tämänhetkisiin ennusteisiin) siitä, että korkotasot todella lähtevät nyt laskuun, on hyvä ottaa huomioon myös kokousten ajankohta suhteessa oman lainasi korkotason muuttumiseen. Jos sinun on mahdollista vaihtaa lainasi viitekorko vasta tammikuussa, kannattaa se tehdä mielummin vasta silloin kuin aikaisemmin.

Jos vaihdat korkotasosi jo marraskuun alussa, vaikkapa marraskuun 2. päivä, sijoittuvat kaikki korkotasoon mahdollisesti alentavasti vaikuttavat kokoukset koron tarkistuspäiväsi jälkeiseen ajankohtaan alla näkyvän taulukon mukaisesti:

EKP:n kokousKorkosi tarkistuspäivä
15.11.202302.11.2023 (korkopäätös ei vaikuta lainasi korkoon)
07.03.202402.03.2024 (marraskuun päätös vaikuttaa vasta nyt lainasi korkoon, uusi päätös ei vaikuta omaan korkotasoosi)
06.06.202402.06.2024 (maaliskuun päätös vaikuttaa vasta nyt lainasi korkoon, uusi päätös ei vaikuta omaan korkotasoosi)
12.09.202402.09.2024 (kesäkuun päätös vaikuttaa vasta nyt lainasi korkoon, uusi päätös ei vaikuta omaan korkotasoosi)

Tilanne on toinen, jos vaihdat korkosi vasta 16. päivä marraskuuta – silloin jokainen EKP:n korkopäätös vaikuttaisi korkotasoosi mahdollisimman pian kokouksen pitämisen jälkeen.

Mikään ei tule ilman riskiä

Lyhyemmässä korkotasossa on hyvä huomioida myös riski. On tärkeää pitää mielessä se, että kukaan ei voi ennustaa tulevaisuutta tarkasti – en minä, eikä myöskään yksikään analyytikko, vaikka tällä olisi tuhannen vuoden kokemus finanssialalta. Jos korkotaso yhtäkkiä lähtee syystä tai toisesta nousemaan, maksat vastaavasti lainastasi korkeampaa korkoa. Tämä on mielestäni hyvä mainita, sillä vaikka ennuste tällä hetkellä kallistuu korkojen laskemisen puoleen, on ennusteessa edelleen merkittävää epävarmuutta.

Huomioi myös mahdolliset kulut

Korkotason vaihtamisesta koituu todennäköisesti pankin käsittelymaksujen verran kuluja, ja pankilla saattaa myös olla oikeus muuttaa lainasi marginaalia korkomallin vaihdon yhteydessä. Tämä kannattaa aina ottaa huomioon lainan ehtoja muuttaessa, ja paras tapa onkin neuvotella korkomallin vaihtamisesta pankkisi kanssa henkilökohtaisesti.

Jos olet vaihtamassa lainasi korkomallia lyhyempään korkoon, on nyt myös erinomainen aika kilpailuttaa lainasi marginaali. Ainut Suomessa toimiva palvelu, joka kilpailuttaa myös asuntolainat, on *Etua.fi:n asuntolainan kilpailutus. Palvelussa ei ole tällä hetkellä kovinkaan montaa kilpailutettavaa pankkia, mutta hakemus kannattaa jättää aina, jos olet joka tapauksessa harkinnut korkotyyppisi muuttamista lyhyempään euriboriin.

Hakemuksen täyttämisessä menee muutama minuutti, ja ihan vähintään saat muutaman minuutin työllä hyvän vertailukohdan lainaneuvotteluihin oman pankkisi kanssa – näin oma pankkisi ei pysty kikkailemaan lainasi todellista korkotasoa ainakaan markkinalta helposti saatavilla olevaa marginaalikorkotasoa korkeammaksi. Hakemuksen jättäminen ei myöskään sido sinua mihinkään, eikä se maksa mitään. Etua.fi on myös finanssivalvonnan hyväksymä lainojen kilpailutuspalvelu, joka muuten toimii Suomen suurimpiin kuuluvan mediajätti Alma Media Oyj:n alaisuudessa.

Pankki saattaa myös hyvinkin esittää vastaväitteitä, jos ryntäät palvelutiskille muuttamaan korkotasoasi varsinkin nyt, kun ennusteet kallistuvat korkotason laskemisen suuntaan. Tässä kannattaa pitää mielessä se, että pankilla saattaa hyvinkin olla oman intressinsä pitää korkotasosi sidottuna 12 kuukauden korkoihin, eikä lyhyempää vaihtoehtoa välttämättä esitetä, tai ainakaan kovin aktiivisesti nosteta esiin lainaneuvotteluiden yhteydessä.

Yleisin vastaväite pankin suunnalta onkin se, että 12 kuukauden euriboriin sidottu laina tarjoaa sinulla varmuutta lainanmaksuun. Tämä pitää myös täysin paikkansa, eli 12 kuukauden korkoon sidotussa lainassa tiedät aina 12 kuukautta etukäteen lainasi koron, eikä korkotaso voi muuttua. Jos arvostat yli kaiken kuukausierän tasaisuutta, etkä välitä siitä, että maksat lainastasi hiukan enemmän, on 12 kuukauden euribor todennäköisesti sinulle paras vaihtoehto.

Jos haluat ottaa hiukan korkeamman riskin, mutta maksaa lainakustannuksia mahdollisesti vähemmän kuin pidemmän korkotason valinneet, on 3 kuukauden euribor sinulle erinomainen vaihtoehto. Varsinkin ennusteiden pohjalta tehdyt päätökset kuitenkin kantavat oman riskinsä, ja on myös täysin mahdollista, että korkotaso lähtee tästä vielä merkittävään nousuun – tämä on hyvä pitää mielessä.

Lisäksi sinun kannattaa tarkastella nykyisiä korkotason ennusteita tarkemmin vasta sitten, kun korkotasosi muuttaminen tulee todellisuudessa ajankohtaiseksi. Ennusteet tarkentuvat aina ajan kuluessa, joten saat varmasti tarkemman kuvan tilanteesta, kun korkotyypin vaihtopäivä on lähempänä.

Mikä euribor yleensäkään on?

Euribor (Euro Interbank Offered Rate) on viitekorko, joka määrittää keskimääräisen koron, jolla Euroopan pankit ovat valmiita lainaamaan toisilleen. Euribor-korkoja on useita, joista yleisimpiä ovat 3 kuukauden (Euribor 3kk) ja 12 kuukauden (Euribor 12kk) korot.

Haluatko tutustua tarkemmin Euribor-korkoon ja tuntemattomampaan Eonia-korkoon? Lue lisää

Tiivistettynä Euribor-korosta puhuttaessa tarkoitetaan muuttuvaa korkoa, joka seuraa luonteensa vuoksi kohtuullisen tarkasti keskuspankin määrittämää ohjauskorkoa. Keskuspankki määrittelee puolestaan ohjauskoron inflaatiotilanteen ja muiden laajempaan markkinatilanteeseen vaikuttavien tekijöiden perusteella – koska inflaatio on nyt korkealla, koemme myös korkotasoissa tällä hetkellä merkittävää nousua.

Euribor 3kk vs. Euribor 12kk

Euribor 3kk on lyhytaikaisempi korko, joka heijastaa lyhyen aikavälin markkinakorkoja. Se on herkempi markkinamuutoksille, mutta voi tarjota alhaisemman koron vakauden kustannuksella.

Euribor 12kk on pidemmän aikavälin korko, joka heijastaa markkinoiden odotuksia tulevasta korkotasosta. Se on vakaampi, mutta voi olla korkeampi kuin 3 kuukauden korko.

Milloin kannattaa valita lyhyempi 3kk Euribor-korko?

Lyhyempi korkontarkistusväli tarkoittaa tiivistettynä sitä, että pankki tarkistaa koron useammin ja muuttaa lainasi korkotasoa tarkistuspäivänä. Näin ollen lyhyempi korko kannattaa valita, jos korkotilanteen uskotaan kääntyvän laskuun tai jos korkotasot ovat jo laskusuuntaiset.

Jos korkotaso on laskusuuntainen, on edullisempaa lainanottajan kannalta tarkistuttaa korko useammin, sillä lainasi koroksi asetetaan 3kk välein alempi korkotaso. 12kk korolla varustetussa lainassa korkoa ei tarkisteta lainkaan vuoden aikana, vaikka korkotaso laskisi merkittävästikin. Laskevassa korkotilanteessa 12kk Euribor-koron valinnut lainanottaja siis maksaa korkeampaa korkoa kuin 3kk koron valinnut velallinen.

Nyt on hyvä hetki pysähtyä miettimään asuntolainan marginaalia: Etua.fi kilpailuttaa nykyisen ja uuden asuntolainan korot täysin veloituksetta. Etua on finanssivalvonnan hyväksymä lainojen kilpailutuspalvelu, joka on toiminut jo vuodesta 2008. *Kilpailuta asuntolainasi korko nyt

Milloin kannattaa valita pidempi 12kk Euribor-korko?

Pidempi 12kk korontarkistusväli kannattaa valita, jos korkotilanne on noususuuntainen. 12kk Euribor on Suomen suosituin asuntolainan korko, joten tästä pääsimme näkemään rutkasti esimerkkejä korkojen noustessa kohisten viimeisen parin vuoden aikana.

Pidemmän koron valinneet kokivat sekä suuria helpotuksen tunteita että valtavia pettymyksiä. Jos korko tarkistettiin juuri korkotilanteen lähtiessä nousuun, oli lainanottaja merkittävästi paremmassa tilanteessa niihin verrattuna, joiden korko tarkistettiin vasta korkojen nousukauden lähdettyä kunnolla käyntiin.

Itse asiassa isolla joukolla asuntovelallisia on vielä tämän vuoden osalta korontarkistus edessä loppuvuodesta 2023. Nyt on siis erinomainen aika miettiä oman lainan korkoa ja pohdiskella hiukan tarkemmin 3kk vs. 12kk Euribor-koron valintaa – jos korkotilanne kääntyy laskuun korontarkistuksen jälkeen, voi lyhyemmällä Euribor-vaihtoehdolla säästää merkittävän summan rahaa seuraavan vuoden korkokustannuksissa.

Mitkä ovat asiantuntijoiden ennusteet korkotilanteen kehittymisestä lähivuosina? Lue lisää

Yhteenveto

Euribor 3kk ja Euribor 12kk tarjoavat erilaisia etuja ja haittoja, ja oikea valinta riippuu yksilöllisistä olosuhteista ja markkinanäkymistä. On tärkeää ymmärtää molempien korkojen ominaisuudet ja tehdä perusteellinen arvio ennen päätöksen tekemistä.

Jos koron tarkistusajankohta on kohdallasi vielä edessä, on nyt hyvä aika pysähtyä miettimään sinulle sopivaa korkovaihtoehtoa. Jos korkotilanne kääntyy laskuun, voi lyhyemmällä korolla säästää merkittävän summan rahaa. Toisaalta jos korkotilanne kiristyy entisestään, on lyhyemmästä korosta ainoastaan haittaa.

Oletko muuten jo kilpailuttanut asuntolainasi marginaalin sekä muiden lainojesi korot? Tsekkaa alta etua.fi-palvelun linkit, jotta saat ajantasaiset hinnat lainoillesi!

Avainsanat:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa kuukausittainen uutiskirje

Saat kuukausittaisen yhteenvedon Suomen parhaan sijoitusblogin artikkeleista. Yksi sähköpostiviesti kuukaudessa. Ei turhaa roskapostia.