Siirry suoraan sisältöön

eToro Copytrader – Kannattaako kaverin salkun kopioiminen?

eToro tarjoaa varsin ainutlaatuisen ominaisuuden, joka mahdollistaa käytännössä kenen tahansa salkun kopioimisen suoraan palvelussa – olettaen tietysti, että kopioitavan salkun haltija on ottanut asetuksen käyttöön profiilinsa asetuksissa.

Onko salkun kopioimisessa mitään järkeä, ja mitä kaikkea se pitää sisällään? Tutustutaan tässä artikkelissa hiukan pintaa syvemmältä eToron Copytrader-palveluun, ja käydään läpi sen hyödyt ja muutama seikka, jotka kannattaa ottaa huomioon, jos aiot kopiointia käyttää.

Rahablogin eToro kokemuksia – Onko eToro luotettava? Lue lisää

Tärkeimmät tiivistettynä:

🚀 Copytrader voi tarjota merkittävästi markkinan keskiarvoa korkeampia tuottoja, mutta kopioitava salkku tulee valita huolellisesti.

🔻Salkkuja kopioimalla voi tehdä myös merkittäviä tappioita, eikä tulevaisuuden tuotoista ole mitään takeita.

👍 Copytrader sopii sijoittajalle, joka on valmis kärsimään merkittäviä tappioita markkinan keskiarvoa paremman tuoton toivossa.

Copytrader tarjoaa messeviä tuottoja – ainakin tilastojen mukaan

Ensimmäisenä on hyvä muistuttaa siitä, että vaikka kopioitavan salkun historia näyttäisi erinomaiselta, ja vaikka sillä olisi vuosikaudet ollut korkea tuotot, eivät nämä salkunhaltijat koskaan voi taata varmoja tuottoja. Tämä on hyvä pitää mielessä, sillä ajoittain alustalla tulee vastaan myös salkkujaan aktiivisesti mainostavia tahoja, jotka pyrkivät saamaan mahdollisimman monta henkilöä kopioimaan omaa salkkuaan.

Copytraderissä on kuitenkin myös lukuisia sijoittajia, jotka todella kykenevät messeviin tuottoihin ainakin vuositasolla – 50 parhaan Copytraderin keskimääräinen tuottoprosentti (ROI) oli vuonna 2021 keskimäärin n. 30%. Kuulostaa ihan järjettömältä, mutta sama tieto löytyy useammasta lähteestä, ja myös eToron virallinen sivusto on julkaissut samat luvut.

Miten lukema voi olla noin korkea? Miten joku voi tehdä vuoden aikana 30% vuosituottoa, kun markkina keskimäärin tuottaa vain n. 7-10% hiukan vuodesta riippuen pitkällä aikavälillä, ja tilastojen mukaan suurin osa treidaajista ei kykene edes päihittämään markkinan keskituottoa?

Lukema on saatu keskiarvottamalla 50:n suosituimman Copytrader-salkun tuotot. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että lukemaan on laskettu ainoastaan maineikkaiden, historiallisesti tuottaneiden treidaajien salkut. Alustalla onkin lukuisia päiväkaupankäynnin rautaisia ammattilaisia, jotka sallivat muiden kopioida salkkujaan.

Näin ollen tuo 30% vuosituotto alkaa kuulostamaan jo hiukan realistisemmalta ottaen huomioon, että lukema on peräisin käytännössä kokonaisuudessaan ammattilaisten salkuista koostuvasta otannasta.

Kuten yllä näkyvästä eToron valmistelemasta mainoksesta näemme, on palvelun ajatus nimenomaan ammattilaisten salkkujen kopioiminen markkinan keskiarvoa parempien tuottojen toivossa.

Miten Copytraderia kannattaa käyttää?

eToron Copytrader on rehellisesti sanottuna omalla kohdallani ollut aina hiukan arka aihe, sillä sen avulla kokematon tai muuten vaan varomaton sijoittaja voi menettää huomattavia summia rahaa kopioimalla vääriä henkilöitä alustalla. Lisäksi jopa parhaat ammattilaissijoittajat tekevät ajoittain merkittävästikin tappiollisia vuosia, eikä tuottojen palaaminen korkealle tasolle ole millään tavalla taattu myöskään seuraavana vuonna – saatika sitten pitkällä aikavälillä.

Alustalla on myös tapana mainostaa salkkuja, jotka ovat lyhyellä aikavälillä tehneet valtavia tuottoja käymällä kauppaa erittäin riskialttiilla markkinoilla tai merkittävällä vivulla. Alustan tätä kappaletta näillä sanoilla siksi, että Copytrader-ominaisuudella on todellakin mahdollista tehdä valtaviakin tappioita, ja jos lähdet heti kopioimaan jotain tiettyä salkkua suurella pääomalla, voit menettää merkittäviäkin summia rahaa nopeasti.

On siis kriittisen tärkeää tutustua kopioitavaan salkkuun tarkasti, ja pitää järki päässä – kuten mainittu, alusta mainostaa monesti varsinkin sivuston ”Nousussa”-osiossa salkkuja, jotka ovat kuluvana vuonna onnistuneet kaupankäynnissä poikkeuksellisen hyvin, mutta tehneet viime vuosina merkittäviä tappioita.

Kuluvan vuoden voitot eivät myöskään tarkoita, että salkku tuottaisi samalla tavalla vielä loppuvuonna. Jos lähdet mukaan salkun ollessa 60% voitolla, ehdit vielä loppuvuoden aikana tekemään useita kymmeniä prosentteja tappiota.

Alla muutamia esimerkkejä huomattavia tappioita tehneistä salkuista – joita siis todennäköisesti EI kannata kopioida.

Miten löytää hyviä Copytrader-salkkuja?

Copytrader tarjoaa huonojen sakkujen lisäksi vuosikausia hyviä tuottoja tehneitä ammattilaisten salkkuja, joskin näiden salkkujen pitkän aikavälin tuotot eivät yllä samalle tasolle edellisessä kappaleessa esiteltyihin amatööreihin verrattuna.

Jos haluat käyttää Copytraderia niin, että riskin taso ei vastaa lähinnä kasinopeliä, on järkevämpää valita sijoittaja, joka tekee säännöllistä – joskin hiukan maltillisempaa – tuottoa.

Jeppe Kirk Bonde on yksi alustan suosituimmista Copytrader-salkuista. Bonde on täysipäiväinen ammattilaistreidaaja, ja meriittejä löytyy miehen mukaan mm. maailman suurimpien pankkien palveluksesta asiantuntijana.

Bondella on myös maisterin tutkinto arvostetusta Copenhagen Business School-korkeakoulusta.

Blue Screen Media ApS on toinen alustan suosituimpiin kuuluvista salkunhaltijoista. Salkun takana vaikuttaa Tanskalainen Christian Jain Kongsted, joka mainitsee profiilissaan mm. olevansa nelinkertainen maailmanmestari Scrabblessa sekä eliittitason shakkipelaaja.

Älliä ainakin pitäisi siis löytyä, eikä salkun historiallinen tuotto ainakaan huonolta vaikuta.

Yllä mainitut profiilit eivät ole sijoitussuosituksia, mutta varmasti ainakin parempia vaihtoehtoja kuin profiilit, jotka ovat jollain onnenpotkulla onnistuneet tekemään valtavia tuottoja yhtenä vuonna. Näillä profiileilla on pitkä historia tuottoisista kaupoista, ja profiilit avaavat myös tarkemmin kunkin salkun sijoitusstrategiaa. Herroilta löytyy myös edes jotain uskottavaa taustaa voitollisesta kaupankäynnistä, joka on tietysti aina positiivinen asia.

*Mainoslinkki. Vastuuvapautuslauseke: Hinnanerosopimukset ovat monimutkaisia sijoitusvälineitä, joihin liittyy suuri pääoman nopean menetyksen riski velkavivun käytöstä johtuen. eToron mukaan 68 % tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen. Sinun on syytä harkita, ymmärrätkö hinnanerosopimusten toimintaperiaatteen ja onko sinulla varaa asettaa pääomasi alttiiksi huomattavalle riskille.

Käytä Copytraderin hakutoimintoa fiksusti

Copytraderin hakutoiminto auttaa käyttäjiä löytämään sopivia salkkuja kopioitavaksi. Se kuitenkin mahdollistaa myös täysin vääränlaisten salkkujen etsimisen, ja oletuksena hakuasetukset johtavat usein juuri salkkuihin, jotka ovat tehneet ainoastaan 1 vuoden aikana valtavio tuottoja, muiden ollessa tappiollisia.

Haulla löytää kuitenkin myös pidemmällä aikavälillä tuottoja tehneitä salkkuja muuttamalla yksinkertaisesti hakuvalikon ensimmäisen valinnan kohdasta ”edelliset 12 kuukautta” kohtaan ”edelliset 2 vuotta”. Näin haku näyttää ainoastaan tuloksia, jotka ovat tehneet tuottoa vähintään viimeisen 2 vuoden ajan.

Asetus karsii tulosten joukosta melko tehokkaasti salkut, joiden tuotto ei ole varmalla pohjalla. Haku voi suodattaa ajanjakson lisäksi mm. tietyn tuottotason alittavat salkut, vahvistamattomat profiilit sekä tietyn riskitason ylittävät salkut.

Onko Copytraderissa sitten mitään järkeä?

Kuten olet saattanut tekstin sävystä huomata, ei Copytrader omasta mielestäni ole ehkä se kaikkeista fiksuin tapa sijoittaa. Pakko kuitenkin mainita, että tätä artikkelia kirjoittaessani suhtautumiseni palvelua kohtaan muuttui jokseenkin – profiileja selaamalla huomasin, että alustalla on myös ihan todellisia ammattilaisia, joiden kauppoja seuraamalla sinullakin on ihan kohtuullinen mahdollisuus tehdä korkeampaa tuottoa kuin markkinalta keskiarvoisesti.

Tästä huolimatta Copytrader nostaa salkkusi riskitasoa merkittävästi, sillä jopa parhaat salkunhaltijat tekevät tappiollisia vuosia. Salkun kokonaistuotto pitkällä aikavälillä riippuu paljon näistä tappiollisista vuosista ja siitä, kuinka hyvin kaupankäynti onnistuu tappiollista vuotta seuraavina vuosina.

Tietysti myös osakemarkkinalla on mahdollista tehdä yhtä lailla tappioita, joten se ei ole mitenkään erikoista myöskään salkkua kopioidessa. Näin ollen on sanottava, että Copytrader todella voi olla ihan fiksu ratkaisu käyttäjille, jotka etsivät korkean riskin sijoituksia, jotka voivat tuottaa markkinan keskiarvoa enemmän.

Artikkelin kirjoittaminen kuitenkin muutti ajatuksiani sen verran, että aion itse ainakin kokeilla Copytrader-palvelua. eToro on omalla kohdallani palvelu, jota käytän muutenkin mm. ulkomaisten osakkeiden kaupankäyntiin sen matalien kulujen ansiosta, joten Copytraderin kokeileminen sujunee kohtuullisen helposti.

Korostan kuitenkin vielä loppuun edelleen, että Copytrader tarjoaa TODELLA korkean riskin sijoituksia, eikä tuotoista ole mitään takeita. Se sopii ainoastaan sijoittajille, jotka ymmärtävät tämän, ja jotka ovat valmiita kärsimään myös merkittäviä tappioita.

Kiinnostuitko? *Tutustu eToron Copytrader-palveluun

Lue myös: eToro Kokemuksia – Onko eToro luotettava palvelu?

*Mainoslinkki. Vastuuvapautuslauseke: Hinnanerosopimukset ovat monimutkaisia sijoitusvälineitä, joihin liittyy suuri pääoman nopean menetyksen riski velkavivun käytöstä johtuen. eToron mukaan 68 % tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen. Sinun on syytä harkita, ymmärrätkö hinnanerosopimusten toimintaperiaatteen ja onko sinulla varaa asettaa pääomasi alttiiksi huomattavalle riskille.

Avainsanat:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa kuukausittainen uutiskirje

Saat kuukausittaisen yhteenvedon Suomen parhaan sijoitusblogin artikkeleista. Yksi sähköpostiviesti kuukaudessa. Ei turhaa roskapostia.