Siirry suoraan sisältöön

ETF-Rahastot selkokielellä selitettynä

Pörssinoteeratut rahastot eli ETF:t (Exchange Traded Funds) ovat mullistaneet sijoitusmaailmaa tarjoamalla helpon, kustannustehokkaan ja monipuolisen tavan sijoittaa erilaisiin omaisuuslajeihin. Ne ovat kuin sijoittamisen Sveitsin linkkuveitsi, joka tarjoaa monia työkaluja samassa paketissa.

Tässä artikkelissa käsitellään ETF-rahastoja. Selitämme mitä ne ovat, niiden hyötyjä ja haittoja, niiden historiaa sekä niiden ostamisen kannattavuutta.

Tutustu tarkemmin erilaisiin rahastotyyppeihin: Rahastot Selkokielellä Selitettynä

Mitä ETF-rahastot ovat?

ETF on rahasto, jonka osuuksilla käydään kauppaa pörssissä kuten osakkeilla. Tämä tarkoittaa, että voit ostaa ja myydä ETF-osuuksia reaaliajassa pörssin aukioloaikoina. ETF:t seuraavat yleensä tiettyä indeksiä, kuten S&P 500 -indeksiä, joka mittaa 500 suurimman yhdysvaltalaisen yrityksen osakkeen kehitystä.

ETF:t voivat olla joko passiivisia tai aktiivisia. Passiiviset ETF:t seuraavat tiettyä indeksiä niin tarkasti kuin mahdollista, kun taas aktiiviset ETF:t pyrkivät voittamaan markkinat aktiivisella salkunhoidolla.

ETF-rahastojen hyödyt ja haitat

✅ Hyödyt:

 • Hajautus: ETF:t sijoittavat yleensä useisiin eri osakkeisiin tai muihin omaisuuslajeihin, mikä hajauttaa riskiä.
 • Likviditeetti: ETF-osuuksia on helppo ostaa ja myydä pörssissä, mikä tekee niistä likvidejä sijoituskohteita.
 • Kustannustehokkuus: ETF:ien hallinnointipalkkiot ovat yleensä huomattavasti alhaisemmat kuin aktiivisesti hoidettujen rahastojen.
 • Läpinäkyvyys: ETF:ien sisältö on selkeästi määritelty, joten tiedät aina, mihin sijoitat.
 • Joustavuus: ETF:illä voit sijoittaa moniin eri omaisuuslajeihin, kuten osakkeisiin, joukkolainoihin, raaka-aineisiin ja kiinteistöihin.

❌ Haitat:

 • Rajoitettu tuotto: Passiiviset ETF:t eivät pyri voittamaan markkinoita, joten niiden tuotto on tyypillisesti sidottu indeksin tuottoon.
 • Kaupankäyntikulut: Jokaisesta ETF-osuuden ostosta ja myynnistä voi aiheutua kaupankäyntikuluja.
 • Markkinariski: Koska ETF:t seuraavat markkinoita, ne altistuvat markkinariskille.

Kenelle ETF-rahastot sopivat?

ETF-rahastot voivat sopia monenlaisille sijoittajille, sillä ne tarjoavat helpon ja kustannustehokkaan tavan hajauttaa sijoituksia ja sijoittaa erilaisiin omaisuusluokkiin ja markkinoihin.

Aloittelijalle sijoittajalle ETF:t tarjoavat yksinkertaisen tavan aloittaa sijoittaminen. Ne tarjoavat valmiin hajautuksen, joten aloittelijan ei tarvitse itse valita sijoituskohteitaan erikseen. Lisäksi ETF-sijoittaminen voi olla hyvä tapa opetella markkinoiden toimintaa ja perehtyä erilaisiin sijoitusinstrumentteihin.

Kokeneemmalle sijoittajalle ETF:t tarjoavat mahdollisuuden kohdentaa sijoituksiaan tarkemmin esimerkiksi tiettyihin toimialoihin, maantieteellisiin alueisiin tai omaisuusluokkiin. Tämä mahdollistaa strategisen sijoittamisen ja riskienhallinnan.

Passiiviselle sijoittajalle ETF:t sopivat erinomaisesti, sillä monien ETF:ien kulut ovat hyvin matalat ja ne seuraavat markkinaindeksiä, mikä säästää aikaa ja vaivaa.

Aktiivisemman sijoittajan tulee muistaa, että vaikka ETF:t tarjoavat helpon tavan hajauttaa sijoituksia, ne voivat myös aiheuttaa kaupankäyntikuluja ja altistavat markkinariskille. Lisäksi koska ETF:t seuraavat markkinaindeksiä, niiden tuotto-odotus on yleensä sidottu indeksin tuottoon.

Kaikkiaan, ETF-sijoittaminen voi soveltua monenlaisille sijoittajille, mutta jokaisen sijoittajan on hyvä tarkastella omaa sijoitussuunnitelmaansa ja riskinottohalukkuuttaan ennen sijoituspäätöksen tekemistä.

Erilaisia ETF-rahastoja

ETF-rahastoja on tarjolla valtava määrä, joten jokaiselle sijoittajalle löytyy varmasti sopiva vaihtoehto. Yleisimmät ETF-tyypit ovat:

 • Osake-ETF:t: Sijoittavat eri maiden tai toimialojen osakkeisiin.
 • Joukkolainarahastot: Sijoittavat valtion tai yritysten liikkeeseen laskemiin joukkolainoihin.
 • Raaka-aine-ETF:t: Sijoittavat esimerkiksi kultaan, öljyyn tai maataloustuotteisiin.
 • Kiinteistö-ETF:t: Sijoittavat kiinteistöihin tai kiinteistöalan yrityksiin.
 • Faktor-ETF:t: Sijoittavat osakkeisiin, joilla on tiettyjä ominaisuuksia, kuten korkea osinkotuotto tai alhainen arvostus.

ETF-rahastojen historia

ETF-rahastojen juuret juontavat 1990-luvun alkuun, jolloin ensimmäinen ETF lanseerattiin Yhdysvalloissa. Tämä innovatiivinen tuote, nimeltään SPDR S&P 500 ETF, loi pohjan nykypäivän ETF-markkinoille. Kyseinen rahasto on myös tänä päivänä maailman tunnetuin ja suosituin rahasto.

Siitä lähtien ETF-rahastojen suosio on kasvanut jatkuvasti sekä institutionaalisten että yksityisten sijoittajien keskuudessa. Ne ovat myös monipuolistuneet ja tarjoavat nyt sijoitusmahdollisuuksia eri omaisuuslajeista ja eri markkinoilta ympäri maailman.

Kannattaako ETF-rahastoja ostaa?

ETF-rahastojen ostamisen kannattavuus riippuu monista tekijöistä, kuten sijoittajan tavoitteista, riskinottokyvystä ja sijoitushorisontista. ETF:t tarjoavat kuitenkin hajautusta, likviditeettiä ja kustannustehokkuutta, mikä tekee niistä houkuttelevan vaihtoehdon monille sijoittajille. Toisaalta ne eivät yleensä pyri voittamaan markkinoita, ja niiden tuotto on tyypillisesti sidottu indeksin tuottoon.

Sijoittajan on syytä huomioida myös kaupankäyntikulut, jotka voivat syödä osan tuotoista, erityisesti jos sijoittaja käy kauppaa aktiivisesti. Lisäksi sijoittajan on hyvä ymmärtää, että ETF:ien avulla hän altistuu markkinariskille.

Miten aloittaa ETF-sijoittaminen?

ETF-sijoittamisen aloittaminen on helppoa. Tarvitset vain arvo-osuustilin ja hieman perehtymistä eri ETF-vaihtoehtoihin.

 1. Valitse välittäjä: Valitse arvopaperivälittäjä, joka tarjoaa laajan valikoiman ETF-rahastoja ja kilpailukykyiset kaupankäyntikulut. Suomessa erinomainen vaihtoehto tähän on Nordnet.
 2. Tee sijoitussuunnitelma: Määrittele sijoitustavoitteesi, riskinsietokykysi ja sijoitusaikasi. Voit lukea ohjeita sijoitussuunnitelman laatimiseen tästä.
 3. Valitse ETF:t: Tutustu eri ETF-vaihtoehtoihin ja valitse ne, jotka sopivat sijoitussuunnitelmaasi.
 4. Osta ETF-osuuksia: Osta haluamasi määrä ETF-osuuksia välittäjäsi kautta.
 5. Seuraa sijoituksiasi: Seuraa säännöllisesti ETF-sijoitustesi kehitystä ja tee tarvittaessa muutoksia salkkuusi.

Yhteenveto

ETF-rahastot ovat erinomainen vaihtoehto sekä aloitteleville että kokeneille sijoittajille. Ne tarjoavat helpon ja kustannustehokkaan tavan hajauttaa sijoituksia ja tavoitella tuottoa eri omaisuuslajeista. Ennen sijoittamista on kuitenkin tärkeää perehtyä huolellisesti eri ETF-vaihtoehtoihin ja tehdä sijoitussuunnitelma.

Avainsanat:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa kuukausittainen uutiskirje

Saat kuukausittaisen yhteenvedon Suomen parhaan sijoitusblogin artikkeleista. Yksi sähköpostiviesti kuukaudessa. Ei turhaa roskapostia.