Siirry suoraan sisältöön

ETF-Rahastot selkokielellä selitettynä

Tässä artikkelissa käsitellään ETF-rahastoja. Selitämme mitä ne ovat, niiden hyötyjä ja haittoja, niiden historiaa sekä niiden ostamisen kannattavuutta.

Mitä rahastovaihtoehtoja on saatavilla juuri nyt? Lue lisää

Tutustu tarkemmin erilaisiin rahastotyyppeihin: Rahastot Selkokielellä Selitettynä

Mitä ETF-rahastot ovat?

ETF eli Exchange Traded Fund on pörssissä noteerattu rahasto, joka seuraa tiettyä indeksiä, kuten osake- tai joukkovelkakirjaindeksiä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että sijoittamalla ETF:ään sijoittaja saa yhdellä tuotteella valmiiksi hajautetun salkun, joka seuraa tietyn markkinaindeksin hintakehitystä. ETF:n pörssinoteeraus tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että sijoittajat voivat ostaa ja myydä ETF-osuuksia pörssissä kuten mitä tahansa osaketta.

ETF:t voivat olla joko passiivisia tai aktiivisia. Passiiviset ETF:t seuraavat tiettyä indeksiä niin tarkasti kuin mahdollista, kun taas aktiiviset ETF:t pyrkivät voittamaan markkinat aktiivisella salkunhoidolla.

Erikoistarjous Rahablogin lukijoille: Kokeile Storytel-äänikirjapalvelua ilmaiseksi 30pv ajan! Kuuntele 100 tuntia ilmaiseksi.

*Etu koskee vain uusia Storytelin asiakkaita. Storytelin tilaus ei ole sitova ja sen voi lopettaa milloin tahansa. Ilmaisen kokeilujakson jälkeen tilaus jatkuu automaattisesti hintaan 14,99 € / kk

ETF-rahastojen hyödyt ja haitat

✅ Hyödyt:

  • Hajautus: Yhdellä ETF:llä sijoittaja saa hajautetun salkun, joka seuraa tiettyä markkinaindeksiä.
  • Likviditeetti: ETF:t ovat pörssissä noteerattuja, joten ne ovat helposti ostettavissa ja myytävissä markkinahintaan.
  • Kustannustehokkuus: Monet ETF:t ovat passiivisia, jolloin niiden hallinnointikulut ovat usein matalat.

❌ Haitat:

  • Rajoitettu tuotto: Passiiviset ETF:t eivät pyri voittamaan markkinoita, joten niiden tuotto on tyypillisesti sidottu indeksin tuottoon.
  • Kaupankäyntikulut: Jokaisesta ETF-osuuden ostosta ja myynnistä voi aiheutua kaupankäyntikuluja.
  • Markkinariski: Koska ETF:t seuraavat markkinoita, ne altistuvat markkinariskille.

Kenelle ETF-rahastot sopivat?

ETF-rahastot voivat sopia monenlaisille sijoittajille, sillä ne tarjoavat helpon ja kustannustehokkaan tavan hajauttaa sijoituksia ja sijoittaa erilaisiin omaisuusluokkiin ja markkinoihin.

Aloittelijalle sijoittajalle ETF:t tarjoavat yksinkertaisen tavan aloittaa sijoittaminen. Ne tarjoavat valmiin hajautuksen, joten aloittelijan ei tarvitse itse valita sijoituskohteitaan erikseen. Lisäksi ETF-sijoittaminen voi olla hyvä tapa opetella markkinoiden toimintaa ja perehtyä erilaisiin sijoitusinstrumentteihin.

Kokeneemmalle sijoittajalle ETF:t tarjoavat mahdollisuuden kohdentaa sijoituksiaan tarkemmin esimerkiksi tiettyihin toimialoihin, maantieteellisiin alueisiin tai omaisuusluokkiin. Tämä mahdollistaa strategisen sijoittamisen ja riskienhallinnan.

Passiiviselle sijoittajalle ETF:t sopivat erinomaisesti, sillä monien ETF:ien kulut ovat hyvin matalat ja ne seuraavat markkinaindeksiä, mikä säästää aikaa ja vaivaa.

Aktiivisemman sijoittajan tulee muistaa, että vaikka ETF:t tarjoavat helpon tavan hajauttaa sijoituksia, ne voivat myös aiheuttaa kaupankäyntikuluja ja altistavat markkinariskille. Lisäksi koska ETF:t seuraavat markkinaindeksiä, niiden tuotto-odotus on yleensä sidottu indeksin tuottoon.

Kaikkiaan, ETF-sijoittaminen voi soveltua monenlaisille sijoittajille, mutta jokaisen sijoittajan on hyvä tarkastella omaa sijoitussuunnitelmaansa ja riskinottohalukkuuttaan ennen sijoituspäätöksen tekemistä.

ETF-rahastojen historia

ETF-rahastojen juuret juontavat 1990-luvun alkuun, jolloin ensimmäinen ETF lanseerattiin Yhdysvalloissa. Tämä innovatiivinen tuote, nimeltään SPDR S&P 500 ETF, loi pohjan nykypäivän ETF-markkinoille. Kyseinen rahasto on myös tänä päivänä maailman tunnetuin ja suosituin rahasto.

Siitä lähtien ETF-rahastojen suosio on kasvanut jatkuvasti sekä institutionaalisten että yksityisten sijoittajien keskuudessa. Ne ovat myös monipuolistuneet ja tarjoavat nyt sijoitusmahdollisuuksia eri omaisuuslajeista ja eri markkinoilta ympäri maailman.

Kannattaako ETF-rahastoja ostaa?

ETF-rahastojen ostamisen kannattavuus riippuu monista tekijöistä, kuten sijoittajan tavoitteista, riskinottokyvystä ja sijoitushorisontista. ETF:t tarjoavat kuitenkin hajautusta, likviditeettiä ja kustannustehokkuutta, mikä tekee niistä houkuttelevan vaihtoehdon monille sijoittajille. Toisaalta ne eivät yleensä pyri voittamaan markkinoita, ja niiden tuotto on tyypillisesti sidottu indeksin tuottoon.

Sijoittajan on syytä huomioida myös kaupankäyntikulut, jotka voivat syödä osan tuotoista, erityisesti jos sijoittaja käy kauppaa aktiivisesti. Lisäksi sijoittajan on hyvä ymmärtää, että ETF:ien avulla hän altistuu markkinariskille.

Yhteenveto

ETF-rahastot ovat pörssissä noteerattuja rahastoja, jotka seuraavat tiettyä indeksiä. Ne tarjoavat hajautusta, likviditeettiä ja kustannustehokkuutta, mutta altistavat myös markkinariskille ja niiden tuotto on yleensä sidottu indeksin tuottoon. ETF:ien suosio on kasvanut merkittävästi viime vuosikymmeninä, ja ne tarjoavat monipuolisia sijoitusmahdollisuuksia eri asset-luokkiin ja markkinoille.

Sijoittajan tulee kuitenkin huomioida kaupankäyntikulut ja oman sijoitushorisonttinsa sopivuus ETF-sijoittamiseen.

Avainsanat:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa kuukausittainen uutiskirje

Saat kuukausittaisen yhteenvedon Suomen parhaan sijoitusblogin artikkeleista. Yksi sähköpostiviesti kuukaudessa. Ei turhaa roskapostia.