Siirry suoraan sisältöön

Blogin perustaminen nimettömänä?

Oletko miettinyt blogin perustamista, mutta et rohkene julkaisemaan omalla nimelläsi? Olet saattanut miettiä asiaa, mutta onko blogin perustaminen nimettömänä kannattavaa tai ylipäätään mahdollista?

Artikkeli vastaa kaikkiin kysymyksiin, jotka liittyvät nimettömän blogin perustamiseen.

Tärkeimmät tiivistettynä:

🕵️‍♂️ Nimettömänä bloggaaminen: Blogin voi perustaa nimettömästi ja pitää yksityisyytensä suojattuna.

📝 Sisällöntuotanto: Kirjoita sisältöä ilman henkilökohtaisia tietoja ja huomioi käyttäjätietojen suoja.

💼 Sivusto ja sähköposti: Anonyymi hosting ja erillinen sähköposti auttavat ylläpitämään yksityisyyttä.

🔐 Nimettömyyden tasot: Nimesi on mahdollista pitää täysin yksityisenä, mutta se vaatii valtavan määrän vaivaa ja on suurelle osalle täysin tarpeetonta.

Onko nimettömyydestä haittaa blogille?

Blogin perustaminen nimettömänä saattaa vaikuttaa sivustosi luotettavuuteen, sillä tänä päivänä lukijat arvostavat henkilöbrändejä enemmän kuin aikaisemmin. Blogi tarjoaa myös oivallisen mahdollisuuden henkilöbrändin luomiseen ja vahvistamiseen.

Nimettömällä blogilla ei tietysti henkilöbrändiä ole, joten se on pieni miinus blogin kannalta – tämän ei kuitenkaan kannata antaa estää sinua perustamasta omaa blogia, sillä henkilöbrändi ei ole missään nimessä ainut asia, jolla blogi voi pärjätä.

Nimetönkin blogi pärjää varmasti hyvin, jos sisältösi on laadukasta ja julkaisut säännöllisiä. Nimettömyydestä voi tehdä myös eräänlaisen brändin – voit vaikkapa nimetä blogisi ”Nimetön sijoitusblogi”, muuttaen tietysti aiheen sopivaksi omalle alallesi. Näin nimettömyys tulee esiin lukijalle heti, kun tämä saapuu sivustollesi.

Voiko nimettömyydestä olla hyötyä?

Nimettömässä blogissa on muutama hyväkin puoli. Koska blogi on nimetön, eikä sitä liitetä sinuun henkilökohtaisesti, voit kirjoittaa käytännössä mistä tahansa aiheesta vapaasti. Voit käsitellä blogissasi esimerkiksi arkaluonteisia asioita ilman pelkoa siitä, että sisältöön kohdistuva arvostelu kohdistuisi sinuun henkilökohtaisesti.

Nimettömänä kirjoittaminen on tämän vuoksi tietyllä tavalla vapauttavaa, eikä sinun edes välttämättä tarvitse kertoa blogistasi kenellekään – blogin voi kasvattaa suureksikin kenenkään tietämättä.

Toinen plussapuoli nimettömänä kirjoittamisessa on se, että lukijat eivät tiedä mitään henkilökohtaisia tietojasi. Jos blogi kasvaa merkittävän suureksi, blogiisi kohdistuu väistämättä rankkaakin kritiikkiä, eikä tuntemattomista ihmisistä koskaan tiedä mitä koiruuksia näillä on suunnitteilla.

Näin ollen nimettömän blogin perustamisessa on myös hyviä puolia, ja blogin perustaminen nimettömänä on täysin mahdollista.

Jos haluat perustaa nimettömän blogin vain pintapuolisesti, eli niin, että nimesi voi saada selville jos oikein näkee vaivaa, voit huoletta perustaa blogisi nimettömänä jo tässä vaiheessa.

Lue lisää: Blogin perustaminen – Helpot ja kattavat ohjeet aloittelijalle

Mitä jos haluan blogin todella olevan täysin nimetön?

Jos perustat blogisi nimettömänä sen kummempia miettimättä, ja esimerkiksi rekisteröit verkkotunnuksen oman nimesi alle, on kenen tahansa täysin mahdollista selvittää pienellä vaivalla nimesi.

Käytä verkkotunnuksen rekisteröintiin välittäjää

Jos haluat, että blogisi on todella täysin nimetön, tulee sinun ottaa huomioon vielä muutama asia ennen verkkotunnuksen varaamista ja blogin perustamista.

Verkkotunnusta rekisteröitäessä Traficom pyytää sinulta henkilötietojasi. Traficomilta suoraan rekisteröitäessä tiedot näkyvät myös julkisesti yksinkertaisella haulla. Jos haluat, että nimesi ei näy julkisesti verkkotunnuksen tiedoissa, voit käyttää verkkotunnuksen välittäjää.

Kun rekisteröit verkkotunnuksen välittäjän kautta, tiedoissa näkyy ainoastaan verkkotunnuksen välittäjän tiedot – omat henkilökohtaiset tietosi ovat ainoastaan verkkotunnuksen välittäjän tiedossa.

Varmista kuitenkin ennen rekisteröintiä palveluntarjoajalta, että nämä eivät ilmoita verkkotunnuksen tietoihin omia tietojasi. Käytännöt vaihtelevat riippuen palveluntarjoajasta.

Muista tarkistaa, ettei sähköpostiosoite näy sivullasi

Mm. WordPress näyttää oletusasetuksilla rekisteröidyn sähköpostiosoitteen automaattisesti kirjoittajan tiedoissa. Kirjoittajan tiedot näkyvät julkisesti blogissasi, joten lukijat voivat sähköpostiosoitteen perusteella päätellä henkilöllisyytesi melko helposti.

Voit tarkistaa kirjoittajaprofiilisi tiedot WordPressin asetuksista kohdasta ”Käyttäjät”.

Voit muuttaa asetuksia niin, että sähköpostiosoitteesi ei näy sivullasi ollenkaan. Huomautuksen arvoista on kuitenkin se, että jos joku todella haluaa sähköpostiosoitteesi selvittää, se todennäköisesti on mahdollista.

Jos haluat pelata varman päälle, voit rekisteröidä WordPress-tilisi täysin erilliselle sähköpostiosoitteelle, johon sinua ei voida helposti yhdistää. Tässä mennään jo melko pitkälle nimettömyyden suojelemisessa, mutta lisäaskeleet varmistavat nimettömyytesi myös blogin kasvaessa.

Neuvot ovat toki harvalle todella tarpeellisia – mutta jos todella haluat syystä tai toisesta suojella henkilöllisyyttäsi, näistä neuvoista on varmasti apua!

Tarkista, että kirjoittajaprofiili ei ole omalla nimelläsi

Tämä lienee itsestään selvää, mutta jos kirjoittajaprofiilissasi on oma nimesi, ei blogisi ole kovinkaan nimetön. Mm. WordPress kuitenkin olettaa, että haluat kirjoittaa omalla nimelläsi, joten myös kirjoittajaprofiilissasi saattaa oletuksena lukea oma nimesi.

Varmista siis ”Käyttäjät”-valikosta myös se, että kirjoittajan nimen kohdalla on jokin muu tieto, kuin oma nimesi.

Mitä jos haluan blogin olevan TODELLA nimetön?

Yllä mainitut ohjeet riittävät ylivoimaiselle enemmistölle nimettömän blogin perustajia, mutta mitä jos olet perustamassa blogia vaikkapa alalle, jossa nimettömyys on äärimmäisen tärkeää?

Jälleen mennään yhä syvemmälle jäniksenkoloon, ja mainittakoon, että nämä ohjeet ovat jo 99%:lle bloggaajista täysin ylimitoitettuja – on kuitenkin olemassa aloja, jotka voivat hyötyä tai jopa vaatia täyttä nimettömyyttä.

Esimerkkejä näistä voisivat olla vaikkapa tietoturva-alan blogit, mutta jos olet tietoturva-asioihin liittyvää blogia perustamassa, ovat nämä ohjeet todennäköisesti (toivottavasti) turhia. Esimerkkejä on kuitenkin muitakin, ja mm. konfliktitilanteita käsittelevät blogit saattavat haluta täyden anonymiteetin kirjoittajan turvallisuuden takaamiseksi.

Tässä vielä muutama vinkki, jos haluat blogisi sekä henkilöllisyytesi olevan äärimmäisen haastava selvittää:

  • Varmista, että kaikki yllä mainitut kohdat on huomioitu
  • Käytä ainoastaan tuoretta sähköpostiosoitetta, joka on perustettu vain ja ainoastaan blogin perustamista varten. Käytä myös ainoastaan tunnettuja palveluntarjoajia, kuten Gmailia tai Microsoft Outlookia.
  • Käytä blogia ylläpitäessäsi VPN-yhteyttä, kuten NordVPN:ää.
  • Älä yhdistä sosiaalisen median profiilejasi mihinkään – mm. Gmail tarjoaa mahdollisuutta yhdistää yhtä sun toista tiliisi, mutta jätä nämä pyynnöt huomiotta.
  • Älä syötä henkilötietojasi mihinkään kenttään blogia perustaessasi – käytä tekaistuja tietoja jokaisessa yhteydessä, jossa henkilötietoja kysytään.
  • Jos käytät itse ottamiasi kuvia blogissa: Varmista, että kuvien metatiedot on pyyhitty (Lue lisää).
  • Yllä mainittu pykälä pätee myös videoihin.
  • Käytä erillistä sähköpostiosoitetta kaikkien blogiin liittyvien lisäosien sekä palveluiden rekisteröinnin yhteydessä.

Jos perustat nimettömän blogisi näillä ohjeilla, on henkilöllisyytesi selvittäminen blogin kautta käytännössä mahdotonta – koska kyse on tietoturvasta, eivät nämäkään ohjeet ole missään tapauksessa täysin aukoton tapa suojata nimettömyyttäsi. Täysi, ja 100 % varma nimettömyys internetissä on käytännössä katsoen mahdotonta, ja riittävän suurilla resursseilla varustautunut, erittäin motivoitunut nuuskija voi teoriassa selvittää tietosi, oli henkilöllisyytesi suojattu miten hyvin tahansa.

Näillä ohjeilla blogisi maksuliikenteestä jää myös tieto maksupalveluntarjoajalle ja pankillesi, mutta syytä näiden tietojen salaamiseen ei liene juuri kenelläkään – paitsi tietysti itsestään selvissä tapauksissa. Voitte käyttää mielikuvitustanne.

Täysin paranoidi? Arvostato yksityisyyttäsi erityisen paljon? Katso tältä videolta vaiheittaiset ohjeet identiteettisi salaamiseen verkossa niin, että henkilöllisyyttäsi on lähes mahdoton selvittää.

Yhteenveto

Artikkeli käsittelee nimettömän blogin perustamista, sen hyötyjä ja haittoja sekä vinkkejä nimettömänä pysymiseen.

Nimettömän blogin haittapuolena voi olla heikompi luotettavuus, mutta toisaalta se mahdollistaa vapaamman aihevalinnan ja suojaa henkilökohtaisilta arvosteluilta.

Nimettömänä pysyminen edellyttää huolellisuutta mm. verkkotunnuksen rekisteröinnissä, sähköpostiosoitteen valinnassa ja kirjoittajaprofiilin yksityiskohdissa. Äärimmäisen nimettömyyden saavuttamiseksi on otettava lisätoimia, kuten käyttää VPN-yhteyttä ja erillistä sähköpostiosoitetta.

Artikkeli eroaa hieman tavanomaisesta kirjoitustavasta ja ehkäpä vähän myös tavallisista Rahablogin aiheista, mutta nämä kysymykset olivat myös itselläni mielessä Rahablogia perustaessani.

Myös Rahablogi toimi alun perin täysin nimettömänä, joten ohjeet tulevat pääasiallisesti omista kokemuksistani nimettömän blogin perustamisesta. Toki Rahablogin osalta henkilöllisyyteni on aina ollut loppujen lopuksi helppo selvittää, mutta nimettömänä aloittaminen helpotti merkittävästi kynnystä alkaa kirjoittamaan ja julkaisemaan omaa tekstiäni.

Mitä tykkäsitte tämän tyyppisestä artikkelista? Loppua kohden mentiin ehkä vähän tarpeettomankin syvälle nimettömyyden maailmaan, mutta kuten eräs viisas mies tapaa sanoa, ”If it’s worth doing, it’s worth overdoing”.

Toivottavasti ohjeista on apua blogisi perustamisessa! Lue myös WordPress-blogin lisäosista ja Aloittelijan ohjeet blogin perustamiseen.

Onko blogisi jo olemassa? Lue ohjeet Blogin hakukoneoptimointiin!

Sponsoroitu: NordVPN.

Haluatko, että kuka tahansa voi lukea koko selainhistoriasi ja seurata sinua verkossa vapaasti? En minäkään. Kyberturvallisuus on tänä päivänä vakavasti otettava asia, ja verkkohyökkäyksiä tapahtuukin tämän tästä ympäri maailmaa.

Euroopan alueen kriisi kiristää turvallisuustilannetta entisestään myös verkossa, ja suojaamattomat yhteydet ovat entistä altiimpia urkinnalle ja verkkohyökkäyksille.

Nordvpn on asiantuntijoiden palkitsema VPN-palvelu, joka toimii kaikila laitteillasi yhdellä tilauksella. Palvelua voit käyttää missä tahansa, ja se tarjoaa ensiluokkaista tietoturvaa millä tahansa alustalla: Suoratoistopalvelut, viestintäsovellukset, sosiaalisen median alustat.

Olen itsekin käyttänyt VPN-palvelua päivittäin kaikilla laitteillani jo vuosia, ja suosittelen lämpimästi sitä myös lukijoilleni. NordVPN tarjoa lukijoillemme HUIKEAN tarjouksen jotta sinäkin voit suojata yhteytesi ja salata verkkoliikenteesi urkinnalta.

Tilaa NordVPN nyt ja saat 3kk ILMAISEKSI ja JOPA 68% alennuksen tilauksestasi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa kuukausittainen uutiskirje

Saat kuukausittaisen yhteenvedon Suomen parhaan sijoitusblogin artikkeleista. Yksi sähköpostiviesti kuukaudessa. Ei turhaa roskapostia.