Siirry suoraan sisältöön

Blogin perustaminen – Helpot ohjeet aloittelijalle

Mielessä blogin perustaminen? Hienoa! Blogin perustaminen ja sen ylläpitäminen on yhä kasvavalle joukolle Suomalaisia mielekästä vapaa-ajan tekemistä, mutta samalla myös blogia ammatikseen pitävien määrä kasvaa jatkuvasti.
 
Blogilla voi siis myös pitkässä juoksussa tienata hyvätkin rahat, mutta ensin sinun täytyy saada blogi perustettua. Prosessissa on muutama vaihe, ja tässä artikkelissa käymme läpi yksityiskohtaisesti koko prosessin alusta loppuun.
 
Artikkelin ohjeita seuraamalla sinulla pitäisi olla blogi pystyssä, ja voit alkaa kirjoittamaan omaa blogiasi!
 
Prosessiin kuluu keskimäärin 0,5 – 1 tuntia, joten varaathan pienen hetken aikaa blogisi perustamista varten. Jos sinulla ei juuri nyt ole sopivaa hetkeä, voit laittaa tämän artikkelin vaikkapa selaimesi kirjanmerkkeihin, jotta voit palata asiaan myöhemmin.
 
Lisää luettavaa blogin perustamisesta Rahablogin muissa artikkeleissa:
 

Tärkeimmät tiivistettynä:

  • 🌐 Valitse aihe ja nimi: mieti, mistä haluat kirjoittaa ja valitse blogin nimesi sen mukaan.
  • 🖥️ Valitse alusta: tutustu eri alustoihin, kuten WordPress ja Blogger, ja valitse sopivin sinulle.
  • 🛠️ Webhotellin ja domainin hankinta: Valitse sinulle sopivin palveluntarjoaja.
  • 🎨 Valitse ulkoasu ja teema: tutustu erilaisiin teemoihin ja valitse sellainen, joka kuvastaa blogin tyyliä ja tunnelmaa.
  • 📝 Kirjoita ensimmäinen blogipostauksesi: aloita yksinkertaisella aiheella ja pidä teksti selkeänä ja helppolukuisena.
  • 🌐 Hanki näkyvyyttä: jaa sisältöä sosiaalisessa mediassa, foorumeilla ja verkostoissa samanhenkisten bloggaajien kanssa.
  • 💰 Ansaitse blogillasi: tutustu erilaisiin tulonlähteisiin, kuten mainoksiin, sponsorointiin ja affiliate-markkinointiin.
  • 📈 Analysoi ja kehitä: seuraa blogin suosiota ja kävijämääriä, ja tee tarvittavia muutoksia sisältöön ja markkinointiin.
  • 🎯 Ota huomioon hakukoneoptimointi (SEO): tutustu perusperiaatteisiin ja käytä avainsanoja parantaaksesi blogin löydettävyyttä.
  • 🔄 Ole johdonmukainen ja sitoutunut: julkaise säännöllisesti ja keskity blogin pitkäjänteiseen kehittämiseen.

1. Valitse blogillesi aihealueeseen sopiva nimi

Ihan ensimmäinen vaihe blogin perustamisessa on nimen keksiminen. Sinulla saattaakin jo olla nimi valmiina mielessä, mutta jos nimeä ei vielä ole keksitty, tulisi sinun nyt miettiä blogisi nimeä.
 
Blogin nimen keksiminen voi olla haastavaa, mutta onneksi tähänkin on apuja saatavilla. Kuten olet saattanut huomata muita sivustoja selaillessasi, sivuston nimi liittyy usein vahvasti sen toimialaan tai sivuston pääaiheeseen – näin myös Rahablogissa, jota luet tälläkin hetkellä.
 
Nimessä kannattaa miettiä seuraavia asioita:
  •  Nimen on hyvä liittyä pääaihealueeseesi
  •  Nimen on hyvä olla lyhyt. Ihmiset eivät muista pitkiä verkko-osotteita, joten sivustosi löydettävyys kärsii liian pitkästä nimestä.
  •  Nimen tulee olla sellainen, jonka verkko-osoite (domain) on vapaa.

Miten tarkistan domainin saatavuuden?

Voit tarkistaa domainin saatavuuden Traficomin verkkosivuilta (.fi-loppuiset domainit) tai Googlen domain-palvelusta (kaikki domainit).

  • Nimen tulee olla helposti muistettava.

Nämä ovat seikkoja, joita nimen keksimisessä voi käyttää apuna. Netissä on myös lukuisia nimen keksimiseen tarkoitettuja palveluita, jotka antavat sinulle ehdotuksia nimen keksimiseen

Jos et millään keksi nimeä blogillesi, voit kokeilla Namelix-nimigeneraattoria!

2. Valitse blogillesi aihealue

Kun olet keksinyt blogillesi nimen, voimme edetä seuraavaan vaiheeseen: Blogin aiheen valintaan ja aihealueen rajaamiseen.

Sinulla saattaa olla mielessäsi jo jokin aihealue, ja jos on, niin hienoa! Pelkkä aihealue ei kuitenkaan vielä riitä, vaan aihealuetta tulee vielä tarkentaa ja rajata.

”Miksi ihmeessä haluaisin rajoittaa blogini aihealuetta? Haluan vain kirjoittaa kaikesta mahdollisesta aiheeseen vähänkään liittyvästä!”

Hyvä kysymys. Moni blogia perustava tekee kuitenkin blogin menestymisen kannalta turhaa työtä heti alusta valitsemalla liian laajan aihealueen. Jos olet jo opiskellut aihetta aikaisemmin, olet saattanut törmätä tähän neuvoon aikaisemminkin.

Tätä toistetaan jokaisessa ohjeessa, koska se todella on blogin menestymisen kannalta yksi tärkeimmistä yksittäisistä asioista. Avasin tätä jo hieman aikaisemmassa postauksessa oman blogini 9kk kuulumisista kertovassa artikkelissa, mutta avataan tähän vielä hieman yksityiskohtaisemmin:

Aihealueen rajaaminen on kriittisen tärkeää

Pikavinkit aihelueen rajaamiseen:

👉 Valitse pääaihealue, ja jaa se ala-aiheisiin
👉 Pysy aihealueessasi myös kirjoittaessasi, älä kirjoita sattumanvaraisesti mistä sattuu
👉 Aihealueen rajaaminen auttaa blogin tuottomahdollisuuksien kanssa myöhemmin
👉 Voit kirjoittaa myös satunnaisesti muista aiheista, joten älä pelkää rajauksen lukitsevan sinua ainoastaan tietyn aiheen pariin!

Blogia perustaessa aihealuetta rajataan muutamasta syystä:

  • Yksittäinen kirjoittaja ei ehdi kirjoittamaan liian laajasta alueesta riittävän yksityiskohtaisesti
  • Liian laaja aihealue kaventaa mahdollisuuksiasi sijoittua hakukoneessa
  • Lukijan on helpompi seurata blogiasi, kun keskityt tiettyihin aiheisiin
  • Mitä laajempi aihealueesi on, sitä laajempi on myös kilpailijakunta

Syitä on myös muita, mutta yllä mainitut ovat niitä tärkeimpiä. Ellei aihealueesi ole siis täysin uusi, eli täysin kilpailijavapaa, tulee sinun rajata aihealuettasi mahdollisimman kapeaksi.

Tein myös itse saman virheen blogia perustaessani, ja edelleen kipuilen asian kanssa – mieli tekisi kirjoittaa ja julkaista sisältöä kaikesta mahdollisesta, mutta tiedän kokemuksesta, että se ei kannata.

Rahablogin aihealuetta rajasin blogin oltua olemassa jo n. 9kk täyspäiväiseksi yrittäjäksi ryhtyessäni, ja samalla jouduin poistamaan jokusen artikkelin sivustolta, koska ne eivät kohdanneet sivuston rajatun aihealueen pääteeman kanssa.

Tein siis toisin sanoen turhaa työtä kirjoittaessani noita poistettuja postauksia – mutta onneksi sinä voit näillä neuvoilla välttää saman kohtalon!

Rajaa blogin aihealuetta seuraavasti:

  • Keksi blogin pääaihealue (esim. talous, kalastaminen, ruoanlaitto, leipominen tms.)
  • Mieti mikä aiheen ala-aihe kiinnostaa sinua eniten (esim. Ruoanlaitto: Vegaanisen reseptit – Talous: Aloittelijan sijoitusblogi – Kalastus: Parhaat sisävesisaaliit ym.)
  • Valitse näistä ala-aiheista ne, jotka sinua eniten kiinnostavat tai ne, joita haluat eniten tutkia ja opiskella
  • Päätä aihealueet, ja kirjoita sisältöä pääsääntöisesti näistä aiheista (voit satunnaisesti kirjoittaa myös muista aiheista, joten tämä ei ole mikään kiveen hakattu rajaus!)

Miksi näin pitää tehdä? Rajaus ei ole niinkään tärkeää, jos aiot kirjoittaa blogia puhtaasti harrastuksena, mutta jos aiot joskus myös tienata blogilla, se auttaa myöhemmin merkittävästi.

Kannattaa myös miettiä jo tässä vaiheessa pitkällä tähtäimellä, sillä suurin osa bloggaajista päätyy kirjoittamaan ammatikseen puolivahingossa oman blogin kasvaessa.

Näin kävi myös itselleni, ja olen todella kiitollinen siitä, että olen aina ylläpitänyt blogia sillä ajatuksella, että tästä voi joskus jotain tienatakin – se helpottaa huomattavasti siirtymää harrastuksesta ammatiksi.

Onko aihe valittu? Hienoa! Siirrytään seuraavaan vaiheeseen.

3. Varaa blogillesi verkkotunnus

Pikavinkit domainin varaamiseen:

👉 Klikkaa linkkiä (Otsikosta)
👉 Valitse haluamasi verkko-osoite
👉 Maksa kassalla
👉Onneksi olkoon, blogisi on perustettu!

Nyt päästään siihen vaiheeseen, jossa pääset todella perustamaan oman blogisi. Kun blogin nimi ja aihealue on mietitty, on seuraava vaihe domainin eli blogisi verkkotunnuksen valitseminen.

Blogisi domain on se osoite, jolla lukijat pääsevät vierailemaan blogisi verkkosivuilla.

Domaineja saa hankittua monesta eri lähteestä, mutta itse perustin alun perin Rahablogin Sitegroundin hosting-alustalle.

Sitegroundista minulla on ainostaan hyviä kokemuksia, ja kaikki on toiminut alustalla juuri kuten pitää. Tästä syystä voin hyvin mielin myös suositella Sitegroundia hosting-alustana myös tässä artikkelissa.

Domainin tarkistamisen jälkeen voit varata oman verkkotunnuksesi (ja myös myöhemmin valita haluamasi hosting-sopimuksen) tästä linkistä.

Sitegroundin hosting-palveluiden hinta on myös varsin kilpailukykyinen, ja edullisellakin paketilla pärjää pitkälle. Esimerkiksi Rahablogin hosting-palvelu kustantaa n. 40 € vuodessa, ja paketilla pärjään vielä pitkään sen ominaisuuksien puolesta.

Artikkelin kirjoitushetkellä edullisin paketti näyttää kustantavan n. 30€ vuodessa, ja paketin puitteissa sivustolla voi vierailla jopa 10 000 käyttäjää kuukausittain – Suomalaiselle blogille tuo 10 000 käyttäjää kuukaudessa on jo melko merkittävä määrä, joten edullisimmallakin paketilla pärjää pitkään.

Pääset tilaamaan domainin ja hostingpalvelun sitegroundin palvelusta seuraavasti:

  • Klikkaa linkkiä
  • Kirjoita sivulle haluamasi verkkotunnus (esim. Rahablogi.com)
  • Valitse haluamasi hosting-paketti (”Startup” riittää varmasti)
  • Maksa tilauksesi etenemällä sivuston ohjeiden mukaan
  • Palvelu varaa domainin puolestasi ja luo tilin palveluun
  • Onneksi olkoon! Blogisi on perustettu, ja voit edetä seuraavaan vaiheeseen.

4. Asenna WordPress

Kun olet maksanut blogisi hosting-palvelun maksun, palveluntarjoaja lähettää sinulle kirjautumislinkit sivustosi hallintapaneeliin.

Tässä vaiheessa käyttäjältä vaaditaan pieni määrä teknistä osaamista, mutta ei hätää: WordPress-blogin perustaminen on äärimmäisen helppoa, ja kaikki tapahtuu suoraan selaimessa. Sinun ei tarvitse osata koodata, eikä sinulla tarvitse olla aikaisempaa kokemusta verkkosivun ylläpitämisestä.

Jos valitsit palveluntarjoajaksi suosittelemani Sitegroundin, pääset kirjautumaan hallintapaneeliin osoitteessa my.siteground.com.

Jos valitsit toisen palveluntarjoajan, seuraa sähköpostiisi saamia ohjeita.

Seuraavaksi jotta tyhjästä verkkosivusta saadaan blogi, tulee sinun asentaa hallintapaneelista WordPress verkkosivullesi.

Sitegroundilla on WordPressin asentamiseen erittäin kattavat ohjeet verkkosivuillaan, joten voit seurata palveluntarjoajan ohjeita asentaaksesi WordPressin sivullesi.

Lue myös vinkit WordPress-blogin ylläpitämisestä!

Siteground WordPress-ohjeet videolla

Alla on myös video Sitegroundin sivuilta, jonka avulla pääset aloittamaan WordPressin asennusohjelman sivustollasi.

5. Kirjoita ensimmäinen artikkelisi

Heti ensimmäiseksi haluan onnitella sinua, jos olet päässyt tähän pisteeseen. Olet nyt pidemmällä kuin suurin osa niistä, jotka miettivät blogin perustamista. Valitettavan monella blogin perustaminen jää halusta huolimatta ajatuksen tasolle.

Seuraava vaihe onkin se vaihe, jota oletkin jo todennäköisesti odotellut koko prosessin ajan.

WordPressissä pääset kirjoittamaan uutta artikkelia varsin helposti. Alla vaiheittaiset ohjeet ensimmäisen artikkelin luomiseen:

  1. Kirjaudu WordPressin hallintapaneeliin sivustollasi (Sivustonnimesi.fi/wp-admin)
  2. Katso WordPressin tervehdysviestit ja kuittaa ne luetuksi
  3. Valitse haluamasi teema WordPressin teemavalikoimasta (Tätä voi vaihtaa myöhemmin, mutta se vaatii vaivaa. Mieti hetki teemaa, jotta se on mieleinen)
  4. Odota, että WordPress valmistelee sivusi
  5. Klikkaa WordPressin sivupalkista ”Artikkelit”
  6. Valitse avautuvalta sivulta ”Lisää uusi”
  7. WordPress avaa nyt uuden sivun, jossa pääset kirjoittamaan artikkeliasi.

Voit myös lisätä kuvia, linkkejä ja jopa videoita artikkeliisi ihan WordPressin oletussivupohjalla. WordPress kuitenkin suosittelee liutaa erilaisia laajennuksia, joten kannattaa myös lukaista ohjeeni WordPress-blogin perustamisesta saadaksesi vinkkejä hyvistä lisäosista.

Ota vielä nämä asiat huomioon

Nyt kun blogisi on perustettu, olet päässyt jo hyvään vauhtiin blogisi kanssa.

Bloggaamisessa on lukuisia asioita, joilla voit kasvattaa blogiasi, ja näitä kannattaa alkaa opiskelemaan heti ensimmäisesta artikkelista lähtien.

Alla muutamia vinkkejä, jotka kannattaa ottaa käyttöön heti kättelyssä blogia perustaessasi.

Blogin kuvitus

Muista lisätä blogiisi myös kuvia! Pelkkä teksti on yleensä melko kuivaa luettavaa, ja kuvat lisäävät blogisi visuaalisuutta ja lukijan mielenkiintoa merkittävästi.

Voit etsiä kuvia blogiisi mm. Googlesta, mutta kannattaa ottaa huomioon tekijänoikeudet. Tekijänoikeusrikkomuksista joutuu pahimmillaan maksamaan sakkoja, joten näiden kanssa kannattaa olla tarkkana.

Google oli ennen hyvä paikka löytää myös tekijänoikeuksiltaan kaupalliseen käyttöön soveltuvia kuvia, mutta tänä päivänä lähes kaikki Googlesta löytyvät kuvat ovat maksullisia.

Ilmaisia kuvia blogiisi löydät tuhansittain mm. Pixabay-palvelusta. Pixabayssa kaikki kuvat ovat vapaaseen käyttöön tarkoitettuja, eli niitä saa käyttää myös kaupallisessa käytössä veloituksetta.

Blogin teksti

Teksti on blogisi tärkein elementti. Jos et ole koskaan kirjoittanut aikaisemmin, saattaa tekstin tuottaminen olla alkuun haastavaa.

Muista kuitenkin, että jokainen kirjoittaja on aloittanut jostain, ja jokainen menestynytkin kirjoittaja on joskus kipuillut tekstin tuottamisen kanssa.

Kirjoittamaan oppii ainoastaan kirjoittamalla, joten ei muuta kuin kirjoittamaan! Mitä enemmän kirjoitat, sitä enemmän sinulle kertyy kokemusta kirjoittamisesta ja voit parantaa tekstiäsi saamasi palautteen perusteella.

Yksi hyvä tapa kerätä palautetta kirjoituksista on rohkeasti jakaa kirjoittamiasi tekstejä kavereille ja pyytää näiltä palautetta. Muista kuitenkin, että kukaan ei ole täydellinen, ja esimerkiksi kirjoitusvirheitä sattuu varmasti.

Ellet ole robotti, niitä sattuu kuitenkin kaikille, joten niistä ei kannata lannistua.

Hanki näkyyttä blogillesi

Alkuun blogin lukijamäärät pysyvät varmasti maltillisina, ellei sinulla ole jo ennestään merkittävää seuraajakuntaa vaikkapa sosiaalisen median alustoilla. Blogisi alkutaipaleen aikana sitä todennäköisesti lukee ainoastaan yksittäiset satunnaiset lukijat, jotka päätyvät blogiisi Googlen kautta.

Blogin näkyvyyden kasvattamiseen on lukuisia tapoja, ja niitä kaikkia on hyvä hyödyntää blogisi näkyvyyttä kehittäessäsi.

Käydään seuraavaksi pikaisesti läpi muutamia tapoja, joilla voit parantaa blogisi näkyvyyttä.

 

Orgaaninen (ilmainen) ja maksullinen näkyvyys

Näkyvyyden hankkimiseen on myös kaksi tapaa: Orgaaninen näkyvyys ja maksettu näkyvyys. Kuka tahansa voi saada blogiinsa tuhansia lukijoita heti alusta asti maksamalla tuhansia euroja blogin mainostamisesta, mutta tämä ei ole kovinkaan kannattava tapa lukijoiden hankkimiseen pitkällä tähtäimellä.

Blogin näkyvyyden parantamiseksi kannattaakin alkaa opiskelemaan orgaanista näkyvyyttä tarjoavia kanavia, kuten hakukoneoptimointia.

Hakukoneoptimointi

Hakukoneoptimointi kuulostaa rakettitieteeltä, ja myönnettäköön että se myös on melko monimutkaista, kun siihen alkaa tarkemmin tutustumaan.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan sillä tarkoitetaan kuitenkin hyvin yksinkertaista prosessia: Tekstin tuottamista sillä periaatteella, että Google osaa tunnistaa mistä tekstissä on kysymys.

Google järjestää hakutulokset lukemalla tekstejä koneellisesti ja arvioimalla niiden hyödyllisyyttä lukijan esittämään kysymykseen.

Aiheesta voisi kirjoittaa varmaan 10 artikkelia (Lue Rahablogin vinkit aloittelijalle tästä!), ja omaa tuotantoa on tällä hetkellä ainoastaan tuo yksi – joten linkkaan tähän lisäksi muutaman sivuston, josta voit opiskella hakukoneoptimointia jotta sivustosi näkyy myös Googlen hakutuloksissa:

  • Income School YouTube-kanava – Blogin rakentamiseen ja tulokselliseen bloggaamiseen liittyvää videosisältöä
  • Googlen Developer-ohjeet – Googlen ylläpitämä tietopankki hakukoneoptimoinnista
  • Ahrefs blogi – Hakukoneoptimointiin erikoistunut palveluntarjoaja, jolla on myös paljon hyödyllistä sisältöä aiheeseen liittyen sivuillaan

Tarjolla on myös kasoittain erilaisia työkaluja hakukoneoptimoinnin toteuttamiseksi, joista mainittakoon tässä ohimennen Ubersuggest (edullisempi vaihtoehto aloittelijalle) sekä Ahrefs (ammattilaisten käyttämä työkalu, todella kallis)

 

Suosittelut

Voit hankkia kävijöitä sivustollesi myös täysin ilmaiseksi linkkaamalla blogisi osoitetta esimerkiksi somessa käytävän keskustelun yhteydessä – tämän strategian kanssa kannattaa kuitenkin olla jonkin verran varovainen, sillä ihmiset tunnistavat nykyään äärimmäisen helposti ”pakkosyötöllä” tehtävän sissimarkkinoinnin.

Liikaa omaa blogia kaikkien ohikulkijoiden kurkkuun työntämällä kiinnostus blogiasi kohtaan näillä henkilöillä laskee dramaattisesti.

Varmista siis aina, että linkkaat blogiasi ainoastaan sellaisessa yhteydessä, jossa se on aidosti hyödyllistä – esimerkiksi kysymykseen vastaten niin, että linkkaat artikkelisi keskustelun yhteydessä vastataksesi kattavammin kysyjän kysymykseen.

Tässä yhteydessä kannattaa myös mainita, että kyseessä on oma blogi, sillä kysyjällä tulee helposti jälleen paha mieli siitä, jos tämän jättää mainitsematta. Suositteluja kannattaa siis tehdä varsin avoimesti ja läpinäkyvästi, jotta varmistat lukijan ymmärtävän mistä on kysymys.

Suositteluilla saa myös hyvin uusia pitkäaikaisia lukijoita, jos toimit läpinäkyvästi ja rehellisesti. Lukijat voivat kiinnostua muustakin blogisi sisällöstä, ja alkaa seuraamaan kirjoituksiasi myös myöhemmin.

Muiden suosittelut (linkit/viittaukset)

Omien linkkien lisäksi blogiasi voidaan tietysti myös jakaa sosiaalisessa mediassa ja muilla sivustoilla. Viittaukset muilta sivustoilta auttavat myös hakukonesijoittumisessa, joten näitä kannattaa ehdottomasti haalia aina, kun mahdollisuus siihen tulee.

Lisäksi muiden sivustojen linkeistä sekä muiden viittauksista somesta saat liikennettä blogiisi, joka hyvällä tuurilla muuttuu jälleen pitkäaikaisiksi lukijoiksi.

Aivan kuten omia viittauksia, myöskään muille sivuston ylläpitäjille ei kannata spämmätä pyyntöjä oman blogin linkkaamisesta heidän sivuilleen. Monet sivuston ylläpitäjät saavat satoja tällaisia kysymyksiä kuukausittain, joten niihin kyllästyy nopeasti ja usein ne päätyvät suoraan roskakoriin.

Ajoittain on kuitenkin tilanteita, joissa voit ehdottaa oman blogisi esittelemistä muilla sivustoilla. On myös olemassa useita palveluita, jotka esittelevät blogiasi ja tarjoavat viittauksia täysin veloituksetta vain ilmoittamalla blogisi osoitteen sivuston ylläpitäjälle. Blogit.fi on yksi tällainen sivusto, jolta voi pyytää sivuston esittelyitä.

Hyödynnä blogiasi kaupallisesti

Blogilla tienaamiseen on lukuisia erilaisia vaihtoehtoja, kuten affiliaattimarkkinointi, mainosten näyttäminen sivullasi, sekä erilaiset yhteistyökumppanuudet.

Omalla kohdallani itse blogilla tienaaminen on jäänyt vähäiseksi (enkä ole edes hetkeen näyttänyt mainoksia tai kumppanuuslinkkejä blogissani), mutta sen sijaan olen saanut yritykselleni uusia asiakkaita, jotka mahdollistivat yritystoimintani täyspäiväistämisen.

Voinee siis sanoa, että bloggaaminen on melko merkittävästi muuttanut elämääni, sillä sen ansiosta päätin viimein lähteä toteuttamaan unelmaani täyspäiväisestä yrittäjyydestä, ja toistaiseksi yrittäjän elämä onkin maistunut hyvin.

Itselleni kaikkeista arvokkain bloggaamisesta syntynyt pääoma on siis muuta kuin rahaa – se on huikeita yheistyökumppaneita, hienoja mahdollisuuksia ja uusia tuttavuuksia. Olen myös päässyt keskustelemaan alan parhaiden tekijöiden kanssa blogini kautta, joka on auttanut minua eteenpäin kirjoittajana sekä jopa omalla urallani.

Bloggaaminen on antanut kaiken tämän lisäksi myös arvokkaita kehittymismahdollisuuksia. Se on siis ainakin omalla kohdallani kannattanut, ja toivon aidosti että sinäkin pääset blogisi kautta kokemaan samanlaisia kokemuksia kuin itse olen päässyt kokemaan!

Käydään kuitenkin seuraavaksi vielä pikaisesti läpi erilaiset tuottomahdollisuudet blogillesi.

Google Adsense – Googlen mainospalvelu, jonka kautta voit pyytää Googlea näyttämään sivullasi sille sopivia mainoksia.

Adtraction – Suomalainen affiliaattimarkkinointiverkosto, jonka kautta pääset ilmoittautumaan kumppanuusohjelmiin.

Nämä ovat vain pari vaihtoehtoa, ja mm. kumppanuusmarkkinointiin löytyy tuhansia erilaisia olemassa olevia ohjelmia, joihin voit sivustosi kasvaessa liittyä. Käytännössä miltä tahansa brändiltä voi myös pyytää kumppanuutta, jos brändi sopii mielestäsi sivullesi hyvin.

Yrityksiin kannattaa siis ottaa rohkeasti yhteyttä, kun sivustosi lukijamäärä lähtee kasvamaan. Monet yritykset ovat yllättävän kiinnostuneita kumppanuusmarkkinoinnista, vaikka näillä ei olisikaan olemassa olevaa ohjelmaa sitä varten.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *