Siirry suoraan sisältöön

Blogin perustaminen – 9 kuukautta blogia

Rahablogi on ollut olemassa jo 9 kuukautta. Täytyi ihan laskea itsekin, ja en meinannut itsekään uskoa blogin olevan jo liki vuoden vanha. 9 kuukauteen on mahtunut yhtä sun toista, ja näistä suurin lienee kirjoittamisen muuttuminen täyspäiväiseksi ammatikseni.

Miten Rahablogilla menee, mitkä ovat blogin tulevaisuudensuunnitelmat ja miten ihmeessä tässä kävi niin, että puhtaasti harrastukena alkanut blogi muuttui alle vuodessa täyspäiväiseksi työksi?

Tapana on ollut säännöllisen epäsäännöllisesti päivitellä blogiin sen nykytilaa ja omalla urallani tapahtuvia känteitä, joten käydään tässä artikkelissa läpi Rahablogin tarinaa sen alusta tähän päivään.

Blogin perustaminen oli alun perin harrastus

blogin perustaminen - miten rahablogi perustettiin

Jos haluat lukea tarkemmin Rahablogin tarinasta tai minusta – eli kirjoittajasta – käy ihmeessä lukaisemassa etusivulta ”Tietoa Rahablogista”-sivu. Sivua päivitetään myös aktiivisesti, joten jos luet tätä myöhemmin ja haluat tietää mitä blogille kuuluu nyt, voit käydä tsekkaamassa ajankohtaisen tilanteen yllämainitulta sivulta!

Kuten otsikossa jo lukeekin, Rahablogi oli alun perin puhtaasti harrastuksena ja oman vapaa-aikani kuluksi perustamani blogisivusto, johon kirjoittelin mitä tahansa sillä hetkellä kiinnostavaa sisältöä.

Ajan saatossa matkaan tarttui kuitenkin niin paljon hommia, että aika päätoimisen työn ohella kävi vähiin. Laskutettavien töiden lisääntyessä kirjoittaminen alkoi tuottamaan liikevaihtoa, mutta samalla ajanpuutteen vuoksi oman blogin kirjoittaminen jäi yhä vähemmälle.

Päätin keskittyä oman blogin kustannuksella verkostoitumiseen ja asiakaskunnan kasvattamiseen, sillä päätoiminen yrittäjyys oli jo tässä vaiheessa haaveena – joskin vielä hyvin kaukaisena sellaisena.

Samoihin aikoihin haave yrittäjyydestä vahvistui entisestään ja sopivasti päivätyö alkoi maistumaan puulta – ei vähiten siksi, että autoala koki melko merkittävän asiakaskadon vuodenvaihteen jälkeen ja töissä aika kului lähinnä peukaloita pyöritellen. Koko ajan mielessä pyöri ajatus siitä, että voisin nytkin olla kotona kirjoittamassa – eli tekemässä sitä, mistä aidosti nautin.

Blogia kirjoitellessani huomasin myös, että vaikka kirjoittaminen sujuu kohdallani kuin luonnostaan, vie laadukkaan tekstin kirjoittaminen ja sen taustalla tehtävä tutkimustyö merkittävän siivun aikaa artikkelia kohden. Kirjoitin tästä muuten aikaisemmin ”Blogin perustaminen – 3kk”-artikkelissa, jossa avaan tarkemmin yksittäiseen artikkeliin kuluvaa aikaa.

Harrastuksen muuttuessa yhä enemmän ammattimaiseksi kirjoittamiseksi tajusin, että minun on tehtävä päätös: Joko luovun päivätyöstäni ja ryhdyn yrittäjäksi, tai jatkan pelkkien laskutettavien töiden tekemistä freelance-kirjoittajana töiden ohella.

Päätös oli melko helppo, ja tässä sitä nyt ollaan täyspäiväisenä yrittäjänä tätä tekstiä kirjoittamassa. Siitä päästäänkin seuraavaan aiheeseen, eli Rahablogin tulevaisuuteen ja siihen, miten aion blogin sisältöä muuttaa nyt kun blogi virallisesti siirtyi harrastuksesta ammatiksi.

Starttiraha on muuten se tekijä, joka omalla kohdallani antoi sen viimeisen ”tönäisyn” yrittäjyyteen ryhtyessäni.

Lue lisää starttirahan hakemisesta ja siitä, miten prosessi eteni omalla kohdallani!

Blogin tulevaisuus ja uudelleenjärjestely

blogin perustaminen - aika muuttua

Rahablogi on nykymuodossaan jopa täyspäiväiselle kirjoittajalle vähän turhan raskas, ja tarkoitus on kaventaa aihealuetta merkittävästi. Tällä tarkoitan sitä, että alun perin oli tarkoitus kirjoittaa vähän jokaisesta talouden ala-aiheesta tasapuolisesti – tämä ei kuitenkaan blogin tulevaisuuden tai sen tuottomahdollisuuksien kannalta ole kestävä strategia, sillä varsinkin tänä päivänä kilpailu alalla on sen verran kovaa, että aihealue täytyy valita huolella ja sen tulee olla riittävän kapea.

Ja aihealueitahan muuten sitten riittää. Tässä muutama esimerkki tuhansista:

  • Kryptovaluutat (Tästä myös tuhansia ala-aihealueita)
  • Kehittyneemmälle sijoittajalle suunnattu tietoblogi
  • Aloittelevalle sijoittajalle suunnattu blogi
  • Treidaajan blogi (Myös loputon määrä ala-aihealueita)
  • Kryptovaluuttalainsäädäntöön erikoistunut blogi
  • Ajankohtaisia aiheita seuraava ja analyysejä tekevä blogi
  • Arvosijoittajan blogi
  • Naisten / miesten sijoitusblogi
  • Jne jne..

Kuten sanottu, aihealue tulee valita tarkkaan. Tämä johtuu siitä, että jos yrittäisin kirjoittaa vaikkapa 10 ala-aiheesta laadukasta sisältöä, näkyisi sisältö Googlessa vasta joskus vuosien päästä (Google arvioi hakutuloksissa myös sivuston ”aihealueosaamista”).

Lisäksi lukijan on vaikea yhdistää Rahablogin brändi mihinkään yksittäiseen aiheeseen jos sisältöä on vähän jokaisesta mahdollisesta aiheesta, ja se kadottaa äkkiä suuntansa liian hajanaisen sisällön vuoksi.

Toisin sanoen näin laajan kokonaisuuden laadukkaaseen kattamiseen tarvittaisiin kokonainen joukko ammattitaitoisia kirjoittajia, ja selvää on, että siihen ei resursseja käytettävissäni ole.

Näin ollen päätin, että Rahablogi keskittyy jatkossa tarjoamaan laadukasta, helposti ymmärrettävää ja faktapohjaista tietoa aloitteleville sijoittajille.

Mikä tulee muuttumaan?

Aihealueen suunta on edelleen sama, ja muutos on pieni, mutta nykyiseen sisältöön verrattuna teksti tulee jatkossa olemaan merkittävästi enemmän yksinkertaistettua, tiivistetympää ja ennen kaikkea graafisempaa.

Rahablogin perustin aikoinaan ainoastaan siitä syystä, että halusin levittää tietoa sijoittamisesta, vaurastumisesta ja rahasta ihan yleisesti. Monesti kuulee mediassakin puhuttavan siitä, kuinka koulutusjärjestelmämme ei tarjoa minkäänlaista koulutusta esimerkiksi nuorille rahan kanssa, ja tämä näkyy ainakin omalla kohdallani myös selvästi ihan jokapäiväisessä arjessa.

Ylivoimaisesti suurin osa Suomalaisista saa edelleen rahakasvatuksensa puhtaasti vanhemmiltaan, ja nämä ovat saaneet omat oppinsa aikoinaan omilta vanhemmiltaan. Tämä johtaa siihen, että jos perheessä ei koskaan ole perehdytty fiksuun rahankäyttöön, ei jälkipolvillakaan välttämättä ole koskaan mahdollisuutta oppia rahankäyttöä ja varallisuuden kerryttämistä.

Pääaiheen lisäksi blogissa tulee tästä syystä olemaan runsaasti sisältöä, joka auttaa lukijaa ymmärtämään paremmin omaa rahankäyttöä ja helpottamaan omaa arkeaan rahan suhteen.

Aiheista rajautuu satunnaisia artikkeleita lukuun ottamatta mm. kryptovaluutat, yksittäisten osakkeiden seuranta ja analyysit, edistyneemmät sijoitusstrategiat, makrotaloustilanteen ajankohtainen seuranta, sekä kaikki sellaiset artikkelit, jotka eivät ole vasta-alkajalle relevantteja.

Tästä huolimatta Rahablogin arvoista en luovu mistään hinnasta, ja tarkoitus ei ole missään nimessä ”myydä” sijoittamista tapana nopeaan rikastumiseen tai muutenkaan vääristellä kuvaa sijoittamisesta tai vaurastumisesta – päin vastoin tarkoitus on tarjota realistista näkemystä aihealueelle, jota piinaa harhaanjohtavan sisällön ainainen lisääntyminen nopeiden voittojen toivossa.

Sisällön määrä nousee laadusta tinkimättä

Nyt kun aikaa on käytettävänä merkittävästi enemmän, pystyn myös laskutettavien töiden ohella edistämään oman blogin toimintaa huomattavasti – tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että sisältöä julkaistaan entistä huomattavasti enemmän, ja se tulee jatkossa olemaan entistäkin laadukkaampaa.

Tämän lisäksi sisältöä on tulossa lähitulevaisuudessa tekstin lisäksi myös videomuodossa sekä omalla kanavallani että erään yhteistyökumppanin kanavalle – tästä kuitenkin lisää myöhemmin.

Olen aidosti innoissani kaikista niistä mahdollisuuksista, jotka yrittäjyys minulle suo! Toivon, että tekin jatkatte blogin lukemista jatkossakin aihealueen muutoksesta huolimatta.

Mitä mietteitä herää? Mistä aiheesta haluaisitte kuulla enemmän? Kerro kommenteissa alla!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa kuukausittainen uutiskirje

Saat kuukausittaisen yhteenvedon Suomen parhaan sijoitusblogin artikkeleista. Yksi sähköpostiviesti kuukaudessa. Ei turhaa roskapostia.