Siirry suoraan sisältöön

Blogin hakukoneoptimointi – Liikennettä blogillesi

Artikkeli jatkaa siitä, mihin ensimmäisessä ”Blogin perustaminen”-artikkelissa jäätiin, ja tässä artikkelissa tutustutaan tarkemmin blogin hakukoneoptimointiin. Optimointi hakukoneeseen on tärkeää, sillä se tuo blogiisi tasaista liikennettä pitkälläkin aikavälillä.

Hakukoneoptimointi on melkoinen sanahirviö, ja se pitää sisällään uskomattoman laajan alan, jossa käytetään kaikenlaisia keinoja sisällön hakukonesijoituksen parantamiseksi. Koska kyseessä on aloittelijan opas, ei mennä tässä artikkelissa vielä kovin syvälle käsitteen teknisempiin puoliin, vaan käydään läpi perusjuttuja, joilla saat blogillesi näkyvyyttä täysin veloituksetta muutamalla helpolla vinkillä.

Tärkeimmät lyhyesti:

  • 🔑 Avainsanatutkimus: Ennen artikkelin kirjoittamista, mieti kysymyksiä, joihin sisältösi on tarkoitus vastata. Hyödynnä hakukoneoptimointityökaluja tai Google-hakuja löytääksesi suosittuja hakusanoja ja kysymyksiä.
  • 🚀 Sisällön optimointi: Mieti otsikointia, sisällön laatua ja luettavuutta. Vastaa selkeästi otsikon kysymykseen ja pidä sisältö rajattuna aiheeseen. Mainitse tavoittelemasi hakusana tekstissä luonnollisesti muutamaan kertaan.
  • 🛠️ Tekninen hakukoneoptimointi: Sivustosi nopeus ja käytettävyys vaikuttavat hakukonesijoituksiin. Käytä Googlen tarjoamia työkaluja, kuten Site Kit -lisäosaa WordPressissä tai Page Speed Insightsia sivuston nopeuden analysointiin. Harkitse maksullisten optimointilisäosien käyttöä sivuston nopeuden parantamiseksi.
  • 🔗 Linkkien rakentaminen: Sivustollesi viittaavat ulkopuoliset linkit vaikuttavat positiivisesti hakukonesijoituksiisi. Ota yhteyttä toisiin bloggaajiin, kommentoi muiden sisältöä ja jaa sisältöäsi sosiaalisessa mediassa lisätäksesi ulkopuolisia viittauksia.

Avainsanatutkimus

Jälleen insinööritason sanahirviö: Avainsanatutkimus, eli keyword research. Nimi viittaa enemmän johonkin tieteelliseen tutkimukseen, kuin tavan tallaajan saatavilla olevaan työkaluun sivustoliikenteen kasvattamiseksi – takaan kuitenkin, että avainsanatutkimus on yksi helpoimmista tavoista saattaa sisältösi täydellisen kohdeyleisön eteen.

Avainsanatutkimuksella tarkoitetaan yksinkertaistettuna sitä, että ennen artikkelin kirjoittamista käytät hieman aikaa miettiäksesi niitä kysymyksiä, johon sisältösi on tarkoitus vastata. Käytetään esimerkkinä tätä artikkelia: Halusin kirjoittaa lisää ohjeita blogia perustavalle henkilölle, ja sisältöä hakukoneoptimoinnista ei vielä sivulla ole. Tästä syystä juuri tämä aihe valikoitui seuraavaksi kirjoitettavaksi artikkeliksi.

Prosessista on saatavilla laajalti tietoa internetin syövereistä. Esimerkiksi tässä artikkelissa kuvataan erinomaisesti sitä, miten avainsanat vaikuttavat sisältösi sijoituksiin ja miten sinun kannattaa niitä käyttää. Suosittelen lukemaan yllä mainitusta artikkelista ainakin otsikko ”Vastaako sivusi sisältö hakutuloksia?”.

Ennen artikkelin kirjoitustyön aloittamista mietin kuitenkin sisällön rakentamista yhden tietyn kysymyksen ympärille. Kuten varmaan arvasit, kysymys voisi olla vaikkapa ”Miten hakukoneoptimoida blogi” tai ”miten tehdä hakukoneoptimointia blogiin?”.

Seuraava vaihe prosessissa on selvittää kysyjien määrä. Jos käytössäsi on hakukoneoptimointiin tarkoitettu työkalu (esim. Ubersuggest, Ahrefs, SEMrush), tämä prosessi helpottuu huomattavasti – sopiva työkalu mahdollistaa varman tiedon saamisen tietyn hakusanan hakumäärästä.

blogin hakukoneoptimointi
Työkalu tarjoaa tarkkaa tietoa hakusanojen hakuvolyymeistä.

Ilman työkaluja avainsanatutkimus hankaloituu hieman, ja siitä tulee enemmän arvailua kuin tiedon pohjalta toimimista – tästä huolimatta kysymysten miettiminen ja avainsanatutkimus on täysin mahdollista ilmankin hakukoneoptimointiin tarkoitettuja palveluita.

Ilman työkalua prosessi tapahtuu puhtaasti Googlessa. Google ei kerro tarkalleen ottaen kuinka monta hakua tietyllä hakusanalla on, eikä hakutuloksista voi myöskään arvioida hakusanan vaikeutta – et siis pääse rakentamaan sisältöä sellaisten hakusanojen ympärille, joilla sivustollasi on paremmat mahdollisuudet sijoittua.

Jos teet avainsanatutkimusta googlessa, voit yksinkertaisesti tehdä Google-hakuja miettimilläsi hakusanoilla ja miettiä vastauksia hakukoneelle esitettyihin kysymyksiin.

Google tarjoaa ilmaiseksi hyviä vinkkejä siitä, mihin hakijat toivovat saavansa vastauksen.

Kun teet Google-haun yleisellä hakusanalla, kuten ”Blogin hakukoneoptimointi”, antaa Google sinulle arvokasta tietoa täysin ilmaiseksi: Voit katsoa esimerkiksi ”Lisää kysyttävää”-kohdasta kysymyksiä, joita hakijat esittävät hakukoneelle.

Lisää kysyttävää-kohta näyttää siis hakutermiin liittyviä muitakin hakutermejä, joita hakijat etsivät. Nämä ovat loistavia paikkoja luoda sisältöä kysymysten ympärille, jolloin tiedät tarjoavasi vastauksia kysyjiä askarruttaviin pulmiin.

Sisällön optimointi

Jos käytössäsi on WordPress-alusta, heti ensimmäisenä suosittelen asentamaan ilmaisen hakukoneoptimointiin tarkoitetun lisäosan, kuten AIOseo (Joka on muuten myös Rahablogissa käytössä, ja suosittelen juuri tätä lisäosaa lämpimästi!).

Itse sisällön optimointi on tänä päivänä hyvin yksinkertaista, ja siihen liittyy monia asioita, mutta nämä kolme ovat mielestäni tärkeimpiä:

  1. Otsikointi
  2. Sisällön laatu
  3. Sisällön luettavuus

Otsikointia on hyvä miettiä ennen artikkelin kirjoittamista. Otsikko määrittelee sisältöä paljon, sillä sisällön tulee vastata otsikossa esitettyyn kysymykseen tai tarjota vastaus kysymykseen, johon otsikolla viitataan: Kärjistettynä artikkelia ei siis kannata otsikoida ”Parhaat kissanruoat” jos aiot kirjoittaa veneilystä.

Yllä mainittu lienee itsestään selvää, mutta sama pätee myös pienemmällä tasolla: Jos kirjoitat aiheen vierestä ja teksti karkaa aiheen ulkopuolelle, ei lukija välttämättä saa vsatausta kysymykseensä. Jos kysymykseen ei vastata, lukija poistuu sivulta nopeasti – ja Google tietysti huomaa tämän, ja laskee sisältösi hakukonesijoitusta.

Vastaa siis sisällöllä otsikon kysymykseen selkeästi, pidä sisältö tarkasti rajattuna vastauksena otsikon kysymykseen, ja mieti kirjoittaessasi lukijalle herääviä kysymyksiä – ja pyri vastaamaan niihin ytimekkäästi.

Sisällön optimointiin liittyy otsikoinnin lisäksi paljon muutakin: Sisällössä kannattaa pyrkiä mainitsemaan hakusana muutamaan kertaan, eli jos tavoiteltu hakusana on vaikkapa ”Blogin hakukoneoptimointi”, kannattaa tekstissä mainita juuri nuo sanat luonnollisesti muutamaan otteeseen.

Vaikkapa juuri yllä mainitulla tavalla – hakusanan mainitseminen tekstissä vahvistaa Googlen käsitystä siitä, että sisältö on suunnattu juuri tavoittelemallesi hakusanalle. Google lukee tekstejä koneellisesti, ja tänä päivänä lukemalla artikkeleita se osaa mustan internet-magian sekä koneoppimisen avulla arvioida myös niiden laatua.

Google ei kuitenkaan osaa arvioida itse kovinkaan tarkasti sitä, miten laadukkaaksi oikeat ihmiset arvioivat sisältösi. Tähän Google käyttää konelukemisen sijaan oikeiden käyttäjien kokemuksia sivustostasi – Google arvioi mm. sivustosi nopeutta, mutta eniten sisällön hakukonesijoituksiin vaikuttaa käyttäjien säilyminen – eli se, kuinka kauan käyttäjät jaksavat pysyä sivustollasi.

Tästä syystä myös sisällön korkea laatu on arvokasta valuuttaa hakukonesijoitusten markkinoilla, ja huippulaadukkaalla sisällöllä voi tänä päivänä päihittää monet suuretkin sivut hakukonesijoituksissa (vaikkakin yleensä vain hetkellisesti).

Mieti seuraavia asioita sisältösi laadun parantamiseksi:

  1. Vastaako itse sisältö otsikon kysymykseen kattavasti?
  2. Saako lukija varmasti vastauksen kaikkiin tätä askarruttaviin kysymyksiin?
  3. Onko sisältöni riittävän kattavaa, mutta kuitenkin riittävän tiiviisti kerrottu?
  4. Näyttääkö sivustoni ja tekstini ammattimaiselta?
  5. Onko teksti jäsennelty helposti luettavaksi?

Näillä vinkeillä pääset varmasti alkuun itse sisällön optimoinnin osalta. Perusjutut on hyvä ottaa haltuun, jotta sisältösi näkyy hakukoneessa, ja lukijat löytävät sivustosi orgaanisesti.

Tekninen hakukoneoptimointi

Sivustosi hakukonesijoituksiin vaikuttaa myös sen nopeus sekä käytettävyys. Google tarjoaa ilmaisia työkaluja, joilla voit testata sivustosi nopeutta – tänä päivänä varsinkin mobiilinopeuden tulos vaikuttaa hakukonesijoituksiin merkittävästi, ja sivuston tulee todella toimia nopeasti, jotta Google näkee sen riittävän luotettavana hakukoneeseen sijoitettavaksi.

Voit tarkistaa sivustosi nopeuden asentamalla WordPressiin Googlen Site Kit-lisäosan. Sivuston nopeus näkyy Site Kitin ”speed”-osiossa.

Syvemmälle sivustosi nopeuteen ja siihen liittyviin tekijöihin pääset sukeltamaan Googlen Page Speed Insights-työkalulla – tämä työkalu kertoo tarkalleen kaiken sivustosi nopeuteen ja sen arviointiin liittyvän datan.

Näistä huomattavasti helpompi käyttää on WordPress-lisäosa, ja mainittakoon että Page Speed Insights-työkalu vaatii jo hieman kokemusta mm. selaimen kehittäjätilan käyttämisestä. Ei mennä siihen siis tässä sen tarkemmin, mutta myös tämän työkalun olemassa olo on hyvä tiedostaa tulevaisuuden varalle.

Googlen Site Kit-lisäosa antaa myös hyviä vinkkejä sivustosi nopeuden parantamiseen. Helpoin tapa parantaa sivustosi nopeutta on asentaa sivuston optimoinnin puolestasi tekevä lisäosa, kuten WProcket.

Lisäosat ovat kuitenkin usein maksullisia, ja ne ovat myös yksi niistä harvoista lisäosista, josta itse suostun maksamaan ja joista myös suosittelen ehdottomasti maksamaan – ilmaisiakin lisäosia on olemassa, mutta kokemuksen syvällä äänellä voin sanoa niiden olevan todella vaikeita käyttää.

Usein ilmaiset lisäosat vaativat myös valtavan määrän tuntemusta alustan toiminnasta ja jonkin verran koodaamisosaamista. Maksulliset lisäosat hoitavat kaiken nopeuden optimointiin liittyvän kulisseissa ilman, että käyttäjän täytyy itse tehdä juuri mitään.

Linkkien rakentaminen

Linkkien rakentaminen tarkoittaa sivustoviittausten rakentamista sivustollesi. Eräs eniten hakukonesijoitukseesi vaikuttavista tekijöistä on sivustollesi viittaavien ulkopuolisten sivustojen määrä.

Tämä kuulostaa ehkä hieman hassulta, mutta Googlen silmissä muilta sivustoilta tulevat linkit parantavat sisältösi – ja itse asiassa koko sivustosi – luotettavuutta merkittävästi. Tämä johtunee siitä, että Google käsittelee valtavia määriä dataa ja lukee käytännössä kaikki internetiin lisättävät sivustot lähes heti niiden julkaisemisen jälkeen, ja jos joku muu luotettava sivusto linkkaa toiselle, nähdään linkin saaneen sivuston pitävän sisällään edes jossain määrin järkevää sisältöä.

Näin ollen hakukonesijoitustesi kannalta linkkien pyytäminen on erinomainen keino parantaa sivustosi hakukonesijoituksia. Toisaalta tämä fakta on myös johtanut siihen, että sivustoilta saattaa olla melko haastavaa saada linkkejä, koska suurille sivustoille linkkipyyntöjä tulee jatkuvasti.

Jos eteesi sattuu kuitenkin mahdollisuus linkin saamiselle, se kannattaa ehdottomasti hyödyntää – linkit ovat tänä päivänä arvokasta valuuttaa, ja ne todella vaikuttavat sivustosi luotettavuuteen merkittävästi Googlen silmissä.

Yhteenveto

Blogin hakukoneoptimointi on keskeinen osa menestyksekkään blogin luomista ja ylläpitoa. Hakukoneoptimoinnin avulla varmistat blogin paremman näkyvyyden hakutuloksissa ja houkuttelet enemmän lukijoita. Tässä syventävässä oppaassa olemme käsitelleet blogin hakukoneoptimoinnin tärkeimmät osa-alueet:

  1. Avainsanatutkimus – Tunne avainsanasi ja valitse ne huolellisesti
  2. Sisällön optimointi – Käytä avainsanoja oikein ja panosta laadukkaaseen sisältöön
  3. Tekninen hakukoneoptimointi – Huolehdi sivuston nopeudesta, responsiivisuudesta ja indeksoinnista
  4. Linkkien rakentaminen – Lisää luonnollisia ja laadukkaita ulkoisia sekä sisäisiä linkkejä

Jatka blogin kehittämistä ja hakukoneoptimoinnin opettelua, jotta voit saavuttaa parhaan mahdollisen tuloksen ja menestyksen bloggaajana. Hakukoneoptimointi on jatkuva prosessi, joten pysy ajan tasalla uusista trendeistä ja kehityksistä.

Onnea matkaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa kuukausittainen uutiskirje

Saat kuukausittaisen yhteenvedon Suomen parhaan sijoitusblogin artikkeleista. Yksi sähköpostiviesti kuukaudessa. Ei turhaa roskapostia.