Siirry suoraan sisältöön

Bitcoin hinta 2023 – Kannattaako nyt ostaa?

Miltä näyttää bitcoinin hinta nyt – ja mitä se voisi olla tulevaisuudessa?

Bitcoinin kurssi ja kurssikehitys juuri nyt:

Ajantasaiset bitcoin kurssitiedot tarjoaa Coinlib.

Ihan alkuun haluaisin huomauttaa, että bitcoinin hinta ei ole kenenkään ennustettavissa. En myöskään tässä artikkelissa anna sijoitusvinkkejä. Poiketen muiden sijoituskohteiden arvosta, on Bitcoinin hinta käytännössä kokonaisuudessaan spekulaation varassa.

Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että bitcoinin hinta määräytyy sen mukaan kuinka paljon ihmiset ovat siitä valmiita maksamaan.

Kryptovaluutat, ennenkaikkea Bitcoin ja Ethereum ovat kokeneet kovaa kurssimyllerrystä viime aikoina. Bitcoinin hinta on tippunut ”peak”-tasostaan (N.60t€/BTC) jo n. 23t€/BTC paikkeille viime kuukausina. Viime päivinä bitcoinin hinta on kuitenkin hieman palautunut pahimmasta dipistään joka valui hieman alle 20000 euroon ennen nousua, ja äkkiseltään voisi kuvitella valuutan hinnan nousevan vielä entisestään lähikuukausina.

Bitcoinin hinta on viime aikoina kuitenkin elänyt vahvasti osakemarkkinan mukaisesti, ja tällä hetkellä näyttäisi siltä, että bitcoinin hinta seuraa osakemarkkinan kursseja lähes identtisesti.

Aikoinaan puhuttiin, että bitcoin ja muut kryptovaluutat olisivat hyvä inflaatiosuojattu sijoituskohde, mutta tämänhetkisessä kovan inflaation maailmassa ei ainakaan toistaiseksi ole vielä nähty bitcoinin pitävän vaihtoarvoaan yhtään sen paremmin kuin muutkaan sijoituskohteet.

Miksi sitten Bitcoin ei lunasta lupaustaan hyvästä inflaatiosuojasta?

Yhtä vastausta tähän kysymykseen ei ole. Tämä lienee ensimmäinen kerta, kun Bitcoin on yhtä tunnettu ja suosittu sijoituskohde, ja lainsäädännön puute on luonut markkinoille valtavia riskejä.

Näillä riskeillä tarkoitetaan paljon puhuttua Bitcoinin markkinaan pikkuhiljaa rakennettua vipumekanismia, jolla koko markkinan vipuaste on kokoonsa nähden erittäin suuri. Sijoittajat ovat ottaneet valtavia riskejä, kun kurssi on näyttänyt vain nousevan ja nousevan kuukaudesta toiseen toivoen suuria, ja ennen kaikkea nopeita voittoja.

Mitä vipu markkinassa sitten tarkoittaa?

Vivulla tarkoitetaan sijoituskohteen ostoa ”vivulla”, eli lainarahalla. Jos esimerkiksi ostat 100€ edestä bitcoinia 10x vivulla, on positiosi arvo 1000€. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jos markkina tippuu 10%, häviät koko sijoittamasi pääoman ja positio sulkeutuu. Etuna tässä tietysti on se, että jos markkina nousee 10%:lla, tuplaat pääomasi ja positio pysyy avoimena ellei positiolle ole asetettu ns. win-stoppia eli automaattista myyntiä tietyssä kurssi – tai voittotilanteessa.

Vipukaupankäyntiä tarjoavia palveluita on kryptomarkkinalla poikkeuksellisen paljon, ja lainsäädännön puute mahdollistaa myös suurten pääomasijoittajien erittäin suuret vipupositiot, joilla voidaan nousevassa markkinassa tehdä valtavia voittoja.

..Ja tietysti myös valtavia tappioita.

Bitcoinin hinnan lasku viime aikoina on poistanut markkinasta valtavan määrän lainarahaa, ja sulkenut monia positioita valtavilla tappioilla. Tämä tarkoittaa sitä, että Bitcoinin hintaa ja sen todellista arvoa on tällä hetkellä erittäin vaikea arvioida.

Mihin bitcoinin hinta sitten tästä kehittyy?

Kuten sanottu, on erittäin vaikea sanoa mihin bitcoinin hinta tulevaisuudessa kehittyy. Näin ”nojatuolisijoittajana” äkkiseltään näyttäisi siltä, että pahin vipumarkkinan shokki on ohi, koska markkina on pysynyt stabiilina n. 20t€ tuntumassa. Todellista lainarahan määräähän kukaan ei tarkasti tiedä, joten on vaikea sanoa onko vipusuhde edelleen korkea vai ei.

Tästä päästään takaisin Bitcoinin lupaukseen: Inflaatiosuojaukseen.

Koska Bitcoineja luodaan maailmaan ainoastaan tietty määrä ja tämä määrä ei koskaan muutu, voisi äkkiseltään kuvitella että Bitcoin on erittäin hyvä inflaatiosuoja. Näin on myös ajatellut moni muu, ja on tällä hetkellä erittäin pettynyt sen negatiiviseen kurssikehitykseen.

Oma teoriani Kryptovaluutoiden ja Bitcoinin hinnasta on kuitenkin se, että sen todellinen inflaatiosietokyky nähdään vasta kun perinteisen rahan taloustilanne heikkenee entisestään. Jos näemme uuden 2008 kriisin kaltaisen tilanteen, jossa jopa vuosisatoja toimineet, erittäin vakavaraiset pankit joutuvat maksuvaikeuksiin, on ihmisten vaikea luottaa perinteiseen rahaan – Ja tällä kertaa ihmisillä on myös oikea, varteenotettava vaihtoehto. Eli kryptovaluutat. Jos kryptovaluutat otettaisiin käyttöön todellisena valuuttana, olisi niillä muutakin kuin spekulatiivista arvoa. Niillä olisi todellista arvoa, ja kurssi varmasti kipuaisi uusiin ennätyksiin.

Utopiaa vai totisinta totta?

No niin, nyt on maalattu kuva maailmasta, joka todella alkaa käyttämään kryptovaluuttaa jokapäiväisessä elämässään talouskriisin jäljiltä. Näitä kuvia on maalaillut monet kryptopositiiviset sijoittajat jo pitkään, mutta tarinat eivät koskaan ole tulleet todeksi.

Kryptoilla onkin monia haasteita vielä edessä, jos niitä aiotaan käyttää todellisena vaihtoehtoisena maksutapana tulevaisuudessa – ja niistä pienin ei varmasti ole lainsäädännön valmisteleminen ja valtion mahdollinen puuttuminen peliin. Mutta voisiko kryptovaluutta todella olla vaihtoehto, jos perinteinen raha epäonnistuu tehtävässään ja menettää arvonsa?

Varmasti. Varsinkin, jos lainsäädäntö ei ehdi kehittyä mukana ja kryptovaluutat saavat jalansijaa maailmantaloudessa laajaltikin. Tämä on kuitenkin melko epätodennäköinen tilanne, ja monen analyytikon ja suuren sijoittajan mielestä kaikki kryptovaluutat ovat roskaa eikä niihin kannata koskea pitkällä tikullakaan.

Itse olen aina suhtautunut kryptovaluuttoihin varauksellisesti. En koskaan aiemmin ole omistanut yhtäkään kryptovaluuttaa, mutta viimeaikaiset kriisit ja maailmantalouden epävakaa tilanne ovat saaneet minutkin innostumaan aiheesta.

Tykkään kuitenkin itse ottaa sijoitustoiminnassani isoja riskejä, joten en voi tätä kenellekään pitkällä tähtäimellä, varmaa voittoa hakevalle suositella. Kryptojen kanssa vain täytyy hyväksyä se riski, että on täysin mahdollista menettää käytännössä koko positionsa nopeallakin aikataululla.. mutta toisaalta kurssi voi hypätä 20% viikossa monta viikkoa putkeen.

Itse siis uskon, että Bitcoinilla ja muilla kryptoilla on tulevaisuus ja itse aion katsoa tämän kortin loppuun asti. Itse siis ostan, edelleen, kuukausittan kryptoja muiden osakesijoitusten lisäksi.

Lue lisää:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa kuukausittainen uutiskirje

Saat kuukausittaisen yhteenvedon Suomen parhaan sijoitusblogin artikkeleista. Yksi sähköpostiviesti kuukaudessa. Ei turhaa roskapostia.