Siirry suoraan sisältöön

Sijoituskeskustelussa nousee usein esiin ajallinen hajauttaminen sijoittaessa, ja monen asiantuntevan sijoittajan mielestä se on kriittinen osa sijoittamista ja sijoitusten riskien vähentämistä.

Mitä muuta sijoittajan tulee ottaa huomioon ajallisen hajauttamisen lisäksi, ja miten ajallinen hajauttaminen toteutetaan? Tutustutaan artikkelissa tarkemmin ajallisen hajauttamisen hyötyihin sekä muihin tapoihin, joilla voit hajauttaa sijoitussalkkuasi.

⏲️ Tärkeimmät tiivistettynä:

  • Ajallinen hajauttaminen: tarkoittaa sijoitusten jakamista useampaan erään ajan mittaan, mikä auttaa tasoittamaan markkinoiden heilahteluista johtuvia riskejä.
  • 🔄 Kuukausisäästäminen: säännöllinen kuukausittainen sijoittaminen on yksi tapa toteuttaa ajallista hajauttamista.
  • 💹 Markkinoiden ajoituksen haaste: ajallinen hajauttaminen vähentää ajoituksen merkitystä sijoitusten arvonkehityksessä.
  • 📉 Laskumarkkinoiden hyödyntäminen: ajallisesti hajautettu sijoittaja ostaa osakkeita tai rahasto-osuuksia myös laskumarkkinoilla, mikä voi parantaa pitkän aikavälin tuottoja.
  • 🎯 Joustavuus ja johdonmukaisuus: ajallinen hajauttaminen auttaa sijoittajaa pysymään kurinalaisena ja johdonmukaisena sijoitusstrategiassaan.

Mitä on ajallinen hajauttaminen?

Ajallisella hajauttamisella tarkoitetaan sijoituskohteiden oston hajauttamista pidemmälle aikavälille. Sen tarkoitus on välttää ostojen sijoittumista ainostaan yhteen hetkeen, sillä sijoittaja ei voi oston hetkellä tietää varmaksi mihin suuntaan markkina on menossa.

Jos sijoittaja ostaa koko rahalla yhtä rahastoa, osaketta tai vaikkapa hyödykettä, on mahdollista, että osto ajoittuu huonolla tuurilla juuri historian kovimman nousukauden huippuun. Näin ollen sijoittaja saattaa joutua odottelemaan sijoitusten arvonnousua jopa vuosia, ja pahimmassa tapauksessa sijoitusten arvo ei koskaan nouse takaisin ostohintaan.

Tästä syystä ajallisen hajautuksen lisäksi on äärimmäisen tärkeää hajauttaa sijoitukset myös muilla tavoin. Käydään seuraavassa kappaleessa tarkemmin läpi tapoja, joilla voit sijoituksiasi hajauttaa.

Hajauta sijoituksesi ajallisesti, eri toimialoille sekä eri maihin

On helppo unohtaa, että vaikka tietyt markkinat laskevat, voivat toiset markkinat olla kovimmassa nousukaudessa historiassa. Tästä syystä on tärkeää hajauttaa sijoituksesi ajallisesti, eri toimialoilla sekä eri maihin.

Miksi hajauttaminen on välttämätöntä pitkäaikaisen kehityksen takeena?

  1. Hajauttaminen ajallisesti auttaa vähentämään riskiä pitkässä juoksussa
  2. Toimialakohtaiset erot kurssikehityksessä ovat suuria
  3. Eri maiden osakkeet reagoivat maailmantilanteen muutoksiin eri tavalla

Ajallinen hajauttaminen

Ajallisen hajautuksen hyödyn kävimme jo läpi äskeisessä kappaleessa, mutta toisto on opintojen äiti joten kerrataan vielä:

kannattaako nyt sijoittaa osakkeisiin?
S&P 500 Indeksin kurssikäyrä vuodesta 1982.

Pitkällä aikavälillä osakkeiden hinnat ovat historiallisesti aina nousseet. Jos ostaisit yhtenä ajankohtana, on suuri riski, että osakekurssit eivät palaudu ostotasolle pitkään aikaan. Jos taas ostat kuukausittain, ostat vähän kerrallaan eri taloustilanteissa eri hintaan. Näin salkkusi sisältämien osuuksien keskihinta hajautuu laajemmalle alalle, ja sijoituksesi kestävät paremmin kriisejä ja kurssivaihteluja.

Toimialahajauttaminen

Hyvänä ja tuoreena esimerkkinä toimialahajauttamisen hyödyistä voimme käyttää maailmalla vallitsevaa pandemiatilannetta.

Pandemian pitkittyessä monet alat ovat kokeneet valtavia tappioita, ja mm. matkailualan yrityksiä on jouduttu pelastamaan erilaisin konstein. Pandemia-aikana myös ravintola-ala koki kovan kolauksen valtion säätämien rajoitusten vuoksi. Pandemia on vaikuttanut negatiivisesti moneen alaan, mutta yhtä lailla monet yritykset ovat hyötyneet tilanteesta valtavasti.

Kun on pakko olla kotona, eikä ole mitään tekemistä, mitä teet? Katsot netlifixiä. Ehkä vähän HBO:ta. Saattaa sitä vähän Disney+:kin tulla katsottua, joten päätät pitää kaikki 3 palvelua käytössä. Rahaa ei mene baarissa käymiseen, koska ravintolat ovat kiinni joten sinulla on enemmän varoja käytettävänä kaikkeen muuhun. Ei pääse myöskään ulos syömään, joten taas säästyy rahaa.

Ihmiset kuitenkin lähtökohtaisesti kuluttavat nämä säästetyt rahat johonkin, ja ne alat, jotka voivat palvella asiakkaitaan pandemian aikana hyötyvät erityisen paljon. Mm. Netflixin osakekurssi nousi korkeimpaan arvoonsa historiassa keskellä pahinta pandemia-aikaa, ja yrityksen voitot olivat valtavat.

Netflixin vuositulos vuonna 2021 oli 5,116 miljardia dollaria, 85,8% enemmän kuin vuonna 2020. Pandemian alusta (2019) lähtien vuosittainen liikevoiton kasvu on ollut n. 50% joka vuosi.

mistä aloittaa sijoittaminen
Netflix pandemian keskellä.

5. marraskuuta 2021 Netflixin osakkeen arvo oli liki 650 dollaria, kun alle vuosi myöhemmin pandemiatilanteen hellittäessä osakkeen arvo on tippunut n. 225 dollarin tuntumaan.

ajallinen hajauttaminen kannattaa - american airlines esimerkkinä
American Airlines ei ollut yhtä onnekas.

American Airlines on USA:n suurin lentoliikenneyritys. Kuten kuvaajasta näkyy, ei yhtiön pandemia-ajan osakekurssi näytä ihan yhtä hohdokkaalta kuin Netflixin.

Jokaisella kolikolla on siis todella kääntöpuolensa – Tässä tapauksessa voittaja on se, joka kykenee rajoituksista huolimatta palvelemaan asiakkaitaan heidän kotonaan. Lentoliikenneyhtiöt eivät vielä tänä päivänäkään ole täysin toipuneet pandemian aiheuttamasta shokista, mutta monet muut yritykset ovat jatkaneet vahvaa kurssikehitystä tilanteesta huolimatta.

Vaikka mm. Netflixin kurssin onkin laskenut pandemia-ajan jälkeen normaalille tasolleen, on kehityskäyrä hyvä esimerkki hajauttamisen hyödyistä. Jos salkkusi koostuu täysin matkailualan yrityksistä, kärsivät ne kaikki kollektiivisesti tästä yhdestä, täysin ennalta-arvaamattomasta tilanteesta. Salkkusi arvo kärsisi yhdestä viruksesta pitkän aikaa.

Jos sijoitussalkkusi sisältää yrityksiä joka sektorilta, olet paremmin suojattu arvaamattomia tapahtumia vastaan.

Avainsanat:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa kuukausittainen uutiskirje

Saat kuukausittaisen yhteenvedon Suomen parhaan sijoitusblogin artikkeleista. Yksi sähköpostiviesti kuukaudessa. Ei turhaa roskapostia.