Siirry suoraan sisältöön

9 kuukaudessa puolivahingossa yrittäjäksi

Rahablogin tarinaa on takana n. 9 kuukautta ja itsenikin yllättäen kirjoittamisesta tulee huhtikuun alussa päätoiminen ammattini ja toimeentulon lähteeni. Tämä tarkoittaa siis käytännössä sitä, että Rahablogiin tulee jatkossa merkittävästi enemmän materiaalia ja blogin brändäys ja sisällön aihealue tulee hieman muuttumaan, mutta siitä lisää lähitulevaisuudessa.

Kerron tässä artikkelissa miten tein erään heinäkuisen kesäillan päähänpistosta 9 kuukaudessa päätoimiseen yrittäjyyteen johtaneen seikkailun.

Postaus käsittelee enemmän henkilökohtaista elämääni, eikä liity varsinaisesti Rahablogin tavanomaiseen aihelueeseen, mutta olen tästä niin innoissani että haluan jakaa tämän asian ihan julkisesti myös täällä blogin puolella!

Artikkeli on käytännössä pelkkä tekstiseinä, joten hattua nostan jos jaksat lukea tämän loppuun asti. Tarjolla on kuitenkin kurkistus Rahablogin kirjoittajan taustaan ja siihen, miten blogi sai alkunsa – sekä mahdollisesti näkökulmaa sinulle, jos mietit mitä meinaat omalla urallasi tai elämässäsi yleisesti seuraavaksi tehdä!

👉Kiinnostaako blogin perustaminen? Lue ohjeet oman blogin aloittamiseen!

Bloggaamisesta työ 9 kuukaudessa

Jos luit artikkelin 3kk:n kuulumisista, tiedätkin jo että Rahablogi ei tuota vielä mitään – eikä itse asiassa ole tarkoituskaan. Ensimmäiset 6kk oli tarkoitettu blogin lukijamäärän kasvattamiseen, mutta matkaan tuli muutama mutka.

Mutkat eivät suinkaan olleet huono juttu, päinvastoin: Blogin kautta sain asiakkaita myös oman sivuston ulkopuolelta, joka mahdollisti sivutoimisen yritystoiminnan ja mukavasti sivutuloja päivätyön ohelle.

Asiakaskunta kasvoi kuitenkin sen verran nopeasti, että töitä alkoi olemaan jo liikaa. Päivätöistä ei ollut mahdollisuutta tehdä osa-aikaista, joten olin suuren päätöksen äärellä: Lähteäkö tyhjän päälle päätoimiseksi yrittäjäksi, vai vähentääkö sivutoimen työtaakkaa ja samalla Rahablogin kirjoittamista?

Koko tilanne oli vielä tuossa vaiheessa muutenkin jotenkin niin absurdi, koska en koskaan ajatellut että kirjoittamisesta voisi oikeasti tulla jotain muutakin kuin harrastus – huomasin kuitenkin hyvin äkkiä, että kirjoittajille on tarvetta ja asiakkaita on alalla enemmän kuin äkkiseltään ajattelisi.

Kuten saatoit jos otsikosta päätellä, valitsin yrittäjyyden. Vielä on mahdoton sanoa miten hyvä päätös tämä loppujen lopuksi oli taloudellisesti, mutta fiilis on ainakin erittäin positiivinen.

Starttiraha mahdollistaa unelman toteuttamisen

Ennen lopullista päätöstä olin jo pitkään puhunut yrittäjyydestä ja siitä, kuinka olen aina halunnut perustaa yrityksen ja tehdä töitä itselleni. Olen myös ihan teini-ikäisestä asti tehnyt jonkin verran mm. Freelance-hommia kääntäjänä, joten tietynlaista yrittäjähenkisyyttä lienee ollut selkärangassa syntymästä asti.

Koko homma lähti itse asiassa käyntiin jo muutama kuukausi sitten, kun aloin Rahablogin kasvaessa kirjoittamaan liiketoimintasuunnitelmaa ja valmistelemaan starttirahahakemusta sisällöntuotantoyritykselle. Suunnitelma jäi kuitenkin lopulta kesken, ja rohkeus ei riittänyt lähteä esittelemään sitä paikalliselle yritysneuvojalle starttirahahakemuksen jättämistä varten.

Kun yritystoiminta hiljalleen eteni ja työllisti yhä enemmän, oli pakko tehdä päätös ja koko elämäni jossain pääkopan uumenissa hautunut haave yrittäjyydestä tuli jo uniinkin asti – Ajattelin, että jos tässä kohtaa vielä peräännyn, kadun sitä varmasti lopun elämääni.

Niinpä homma lähti toden teolla liikkeelle, ja kirjoitin viimein helmikuussa liiketoimintasuunnitelman loppuun ja varasin ajan sen esittelyyn Hämeen uusyrityskeskukseen. Aika saatiin järjestesttyä yllättävän nopealla aikataululla, ja vähän ennen kuun puoliväliä istuinkin jo Hämeenlinnan Parkki Business parkissa esittelemässä liikeideaani. Samalla tehtiin yrityksen kannattavuuslaskelmat ja samana iltana jätin aluehallintovirastoon starttirahahakemuksen.

14.02.2023 alkoi elämäni pisimmät 3 viikkoa, kun odotin kärsivällisesti päätöstä ja sitä ei kuulunut. TE-toimiston sivulla mainitaan erikseen, että starttirahahakemusten käsittely vie yleensä n. 2 viikkoa, ja että päätöksen perään ei tarvitse erikseen kysellä vaan päätös tulee kun tulee.

Jossain vaiheessa kärsivällisyys loppui kesken, ja päätin kuitenkin laittaa asiasta sähköpostia. Samana iltana mailiin kilahti ilmoitus, että asia on otettu käsittelyyn. Tässä kohtaa alkoi jännittämään. Ja paljon.

Seuraavana päivänä olin töissä normaalisti, ja puhelin soi. Teen töitä vielä toistaiseksi irtisanomisajan loppuun saakka automyyjänä, joten puhelin soi muutenkin koko ajan.

Vilkaisin puhelinta: Numero oli ihan tavallinen, mutta yksi yksityiskohta nosti sykkeen taivaisiin ja jännitys tiivistyi entisestään: Soitto tuli työnumeron sijaan omaan numerooni, eli kyseessä ei ollut auton toimitusaikataulua tiedusteleva asiakas, vaan soittaja tavoitteli minua ihan yksityishenkilönä.

Kaiken lisäksi samalle päivälle olin sopinut lääkärin yhteydenoton puhelimitse, ja hieman pessimistisen luonteen omaavana ihmisenä ajattelin soiton tulevan varmaan kuitenkin lääkäriltä.

Vastasin puhelimeen, ja yllätyksekseni soittaja meni suoraan asiaan: ”TE-toimistolta XX terve, valmistelisin sulle tässä myönteistä starttirahahakemusta ja tarvittaisiin vielä sun irtisanoutumisilmoitus nykyisestä työstä niin voidaan edetä asian kanssa!”

Olin odottanut tuota soittoa tuolla hetkellä n. 3 viikkoa, ja joka päivä fiilis vaihteli synkän epätoivon ja järjettömän innostuneisuuden välillä. Toisinaan olin ihan varma, että päätös on varmasti kielteinen ja toisaalta joinain päivinä tunsin täyttä varmuutta siitä, että päätös on myönteinen.

Vielä puhelinsoittoa edeltävänä iltana fiilis oli poikkeuksellisen vahvasti kielteisen päätöksen puolella, joten soitto tuli kyllä aidosti yllätyksenä ja täytyy sanoa, että en varmaan päivääkään pidempään enää olisi pystynyt odottamaan.

Kaikki jännitys, innostus, epätoivo ja stressi purkaantui samantien ja helpotus valtasi mielen – mä lähtisin ihan oikeesti toteuttamaan jotain, mistä oon unelmoinut ihan junnusta asti. Ja vielä sellasella alalla, joka on aina kiinnostanut ja missä koen olevani aidosti hyödyksi myös laajemmalle yleisölle.

Olin kertonut muutamalle kaverille ja läheiselle hakemuksesta, ja myös työkaverit (ja esimies) odotti kärsimättömänä päätöstä. Kädet täristen kerroin työkavereille ja puolisolle heti puhelun jälkeen, ja vastaanotto oli lähes yhtä innostunut kuin itselläni.

Olen yleensä vähän vakavamman puoleinen ja omiin ajatuksiini vetäytyvä näissä vähän tunteita herättävämmissä asioissa, mutta loppupäivästä ei kyllä tullut töissä tuossa tunnemyllerryksessä yhtään mitään.

Fiilis oli ihan mieletön ja en muuta voinut miettiäkään kuin suunnitelmia yritystoimintaan ja miten lähden sekä blogia että kirjoitushommia yleisesti kehittämään.

Lue tästä linkistä lisää starttirahaprosessista ja siitä, miten se eteni omalla kohdallani.

Miten tähän tilanteeseen päädyttiin?

Tässä kohtaa mennään vielä vähän henkilökohtaisempaan suuntaan, mutta toivon inspiroivani myös teitä tekemään töitä omien unelmienne toteutumisen eteen ja koen, että tarinallani voi olla positiivinen vaikutus niille, jotka ovat miettineet yrittäjyyden aloittamista.

Rahablogin perustamisen taustalla vaikuttaa ennen kaikkea heinäkuussa 2022 tekemäni päätös, joka syntyi henkisesti aika raskaassa paikassa.

Kesällä 2022 olin töistä täysin uupunut, sillä työnteko tuntui lähinnä jatkuvalta ylämäkeen polkemiselta fillarilla, jossa on kummatkin renkaat puhki.

Jonain iltana viinilasin äärellä ihan pystymetsästä mieleen tuli ajatus: Mitä jos vuoden ajan keskittyisin ainoastaan itseni kehittämiseen ja poistaisin kaikki häiriötekijät elämästäni?

Vaikka välillä päätöksenteko on kohdallani vaikeaa, päätin siltä istumalta että seuraavan vuoden käyttäisin kliseisesti itseni tutkimiseen ja aktiiviseen kehittymiseen sekä ammatillisesti että henkilökohtaisesti. Samalla päätin, että pitäisin mm. Vuoden mittaisen tipattoman, joka muuten on ollut virkistävä kokemus!

Ja sillä tiellä ollaan edelleen, ja on kyllä pakko sanoa että tuo yhden illan hetkellinen valaistuminen ja siitä syntynyt radikaali päätös on ollut ylivoimaisesti elämäni paras. Itsensä kehittämiseen liittyi omalla kohdallani vahvasti se, että pyrin aktiivisesti ajattelemaan vähemmän sitä, miten muut minut ja toimintani näkivät.

Rahablogi oli eräänlainen testi tälle, sillä se tavallaan pakotti altistamaan itseni (tai kirjoitukseni) yleisölle, jossa niitä voitaisiin arvostella. Vielä puoli vuotta sitten en olisi voinut ajatellakaan, että kehtaisin julkaista jotain omalla nimelläni, joten sillä osa-alueella on ainakin jonkinlaista kehitystä havaittavissa. Koko blogi ja siitä kehittyneet mahdollisuudet syntyivät siis puhtaasti tuosta yhdestä pienestä, mutta sitäkin merkittävämmästä päätöksestä.

Siirrytäänpä henkilökohtaisuuksista takaisin työelämään: Olen koko ammatillisen urani tehnyt myynnin parissa, ja myös automyynti sujui haasteista huolimatta hyvin. Vuonna 2022 tein työurani ylivoimaisesti kovimmat vuositulot, mutta samaan aikaan pääkopassa kolkutteli ajatus siitä, että haluan tehdä jotain ihan muuta.

Tietyllä tapaa reilu vuosi automyyjänä antoi varmasti paljon tarvittua rohkeutta yrittäjyyteen lähtemiseen, sillä hommia autoalalla tehdään lähes poikkeuksetta provisiopalkalla – niin myös omalla kohdallani, ja se antoikin hyvät eväät epävarmuuden käsittelyyn.

Jokaisena tilipäivänä tiesi kyllä tarkalleen kuinka ahkerasti hommia edelliskuussa oli tullut tehtyä, ja pelkälle pohjapalkalle ei ollut varaa jäädä käytännössä koskaan. Kuten sanottu, autokauppa kävi kuitenkin hyvin, kunnes lokakuun paikkeilla kauan vaivannut uupumus iski vasten kasvoja ihan puskista.

Hyvästä päätöksestä ja häiriöttämästä elämästä huolimatta yhtenä iltana ahdistus iski niin pahasti, että en nukkunut koko yönä lainkaan ja siitä alkoikin pitkä, reilun kuukauden kestänyt sairasloma. Olo oli kuin lekalla päähän lyöty, ja ihan yksinkertainenkin ajatustyö oli ihan mahdotonta. Kirjoittamisesta sain kuitenkin kevyttä tekemistä muuten tyhjiin päiviin, ja kevyt tekeminen auttoi pitämään mielen edes jollain tasolla virkeänä.

Sairaslomalla ollessani mietin pitkään ja hartaasti sitä, mitä oikeasti haluan tehdä tulevaisuudessa. Yrittäjyys alkoi vetämään entistäkin kovemmin puoleensa, ja työnteko alkoi maistua lopullisesti puulta. Loppuvuosi meni töissä niin vihkoon, että hävettää.

Alkuvuodesta oli selkeää, että jotain pitää keksiä. Etsin vielä tässä vaiheessa uusia töitä, koska en uskonut vieläkään, että kirjoittamisesta voisi tulla oikeasti urani seuraava vaihe. Työpaikkoja selaillessa tuli kuitenkin fiilis, että vaikka pääsisin uuteen palkkatyöhön, olisi sama ajatustyö edessä uudelleen heti uuden työn alkuhuuman jälkeen.

Näinpä päätin viimein rohkaistua, ja hakea starttirahan yritystoiminnan täyspäiväistämiseksi. Olen sanonut kaikille tutuille, että ymmärrän viimein miksi sisällöntuottajat sanoo aina, ettei voi uskoa olevansa siinä tilanteessa missä on sillä hetkellä – koska fiilis on omalla kohdalla ihan samanlainen.

Nyt tuntuu myös pitkästä aikaa taas siltä, että ”oma juttu” on löytynyt, ja toivottavasti tästä tulee loppuelämän seikkailu!

Vaikka postaus on lähinnä yltiöpositiivisen kuuloinen, on yritystoiminnan riskit kuitenkin tiedossa ja ennen kaikkea olen iloinen siitä, että olen uskaltautunut hyppäämään tuntemattomaan ja tavoittelemaan unelmiani riskeistä huolimatta.

Bitcoinkeskuksen pääanalyytikkona toimivaa Antti Hyppästä lainatakseni: ”Jos tästä ei tule mitään, niin mukavuusalueelle voi aina palata.”

Eikä epäonnistuminenkaan haittaa sitä myötä mitään.

Koko tarinan pointti on se, että ideoita kannattaa viedä käytäntöön, ja pienillä askelilla etenemällä jotain suurtakin voi ajan kanssa tapahtua. Tämän olen sanonut jo tässä vaiheessa varmaan moneen kertaan, mutta en itsekään uskonut olevani tässä tilanteessa vielä blogin sivua perustaessani viime kesänä.

Jos yrittäjyys kiinnostaa, niin kerron mielelläni myös omista kokemuksistani starttirahan hakemisesta ja yritystoiminnan aloittamisesta. Laita mailia info@rahablogi.com tai ota yhteyttä instagramissa @rahablogicom – Vaihdan myös mielelläni ajatuksia liikeideastasi tai yrittäjyydestä yleensä!

Mitä tämä tarkoittaa Rahablogille?

Rahablogin tulevaisuudensuunnitelmat eivät vielä ole täysin valmiit, mutta yksi asia on varma: Blogin sisältöpuoli tulee kokemaan valtavan harppauksen eteenpäin sisällön määrässä.

Sisällön korkea laatu on edelleen koko toiminnan perusta, ja koska aikaa artikkelien tutkimustyöhön ja ammattitaidon kehittämiseen on nyt reilusti enemmän, tulee artikkelien laatu kehittymään entisestäkin paremmaksi.

Suunnitelma on siis edelleen tuottaa huippulaadukasta, faktapohjaista sisältöä. Blogin tavoitteet pysyvät edelleen samana, mutta aihealue tulee tarkentumaan pelkästä sijoitusblogista hieman kapeammalle aihealueelle.

Tämä siitä syystä, että koen pystyväni vaikuttamaan lukijoiden talousosaamisen kehittymiseen parhaiten suuntaamalla blogin sisällön kapeampaan aihealueeseen. Näin voin keskittyä täysillä luomaan kohderyhmälle suunnattua sisältöä, josta voin aidosti olla ylpeä ja joka aidosti auttaa lukijoita kehittämään omaa taloudenhallintaa ja talousosaamistaan.

Rahablogille minulla on edelleen suuria ja kunnianhimoisia suunnitelmia, ja näistä varmasti tulette kuulemaan pian lisää.

Ensin täytyy kuitenkin saattaa työurani toivottavasti viimeinen palkkatyösuhde loppuun kunnialla. Työt jatkuvat vielä 24.03. Asti, jonka jälkeen pääsen keskittymään täysin sisällöntuotantoon ja kirjoittamiseen.

Ihan mieletön fiilis ja toivottavasti luette jatkossakin Rahablogia jotta päästään yhdessä tekemään Rahablogista Suomen paras sijotusblogi!

Jos luit tänne asti, niin kiitän hartaasti. Kommenttikentät on tekstimediassa yleensä tyhjyyttä täynnä, joten arvostaisin suuresti jos kommentoisit alle mitä ajatuksia artikkeli herätti!

2 kommenttia artikkeliin “9 kuukaudessa puolivahingossa yrittäjäksi”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa kuukausittainen uutiskirje

Saat kuukausittaisen yhteenvedon Suomen parhaan sijoitusblogin artikkeleista. Yksi sähköpostiviesti kuukaudessa. Ei turhaa roskapostia.